ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ / PRESS KIT

Γραφείου Τύπου Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Γραφείου Τύπου Επιμελητηρίου Κυκλάδων

14/11/2018 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 

epimelitirionewbig_logo_F16045.gif                  

Για θέματα Γραφείου Τύπου καλέστε μας στο 22810 82346 (εσωτ. 129)

Για το λογότυπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων πατήστε εδώ.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ιδρύθηκε το 1836 και είναι ένα από τα πρώτα επιμελητήρια της χώρας.

  • Είναι νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόμενο στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και δραστηριοποιείται σε ένα σύμπλεγμα 24 νησιών με συνολικό πληθυσμό 112.000 κατοίκους.
  • Έχει 18.420 μέλη και Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από 51 μέλη με αντιπροσώπευση από όλες τις Κυκλάδες.
  • Θυγατρική του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.), η οποία υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του Επιμελητηρίου παρέχοντας ευελιξία και ταχύτητα.
  • Η οργανωτική δομή του Επιμελητηρίου είναι η εξής: Μητρώο και Υπηρεσία ΓΕΜΗ, Διοικητικό & Οικονομικό, Αναπτυξιακά Θέματα και Τεκμηρίωση, Οργάνωση Γραφείων των Νησιών, Νέες Τεχνολογίες, Επικοινωνία & Κατάρτιση, Ειδικά Έργα. 
  • Με έδρα τη Σύρο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων διαθέτει δίκτυο διασυνδεδεμένων γραφείων-συνεδριακών αιθουσών σε 7 ακόμα νησιά (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Τήνος) με προσωπικό που είναι πάντα έτοιμο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τα αιτήματα των μελών του. Κατά τον τρόπο αυτό, εξυπηρετείται το 85% των μελών δια ζώσης σε 8 νησιά. Επιπλέον, το σύγχρονο σύστημα τηλεδιάσκεψης που διαθέτει μειώνει τις αποστάσεις και παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκδηλώσεων με ταυτόχρονη συμμετοχή έως 700 ατόμων.
  • Τα μέλη του Επιμελητηρίου ανήκουν στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου, της μεταποίησης, των υπηρεσιών, των μεταφορών, του τουρισμού, της μαζικής εστίασης κ.α., και είναι κατανεμημένα σε τέσσερα τμήματα: Εμπορικό, Υπηρεσιών, Μεταποιητικό και Τουριστικό.

 

Όραμα: Να συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών και ανταγωνιστικών κυκλαδικών επιχειρήσεων σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και υποστηρικτικό τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον.

Αποστολή: Να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο και σύμβουλο των κυκλαδικών επιχειρήσεων προσφέροντας υπηρεσίες καινοτόμες και εξωστρεφείς, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δίνουν ρεαλιστικές λύσεις και νέες προοπτικές στις τοπικές επιχειρήσεις.

  

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων είναι σταθερός σύμμαχος των επαγγελματιών στις Κυκλάδες. Είναι η «φωνή» των επιχειρηματιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων συμμετέχοντας, διεκδικώντας και παρεμβαίνοντας προς όφελος των συμφερόντων των μελών του. Προσφέρει: 

  • Αξιόπιστη διαχείριση όλων των νομοτυπικών υποθέσεων των επιχειρήσεων - μελών του όπως: ίδρυση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης, δημοσιεύσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.ΕΜ.Η.), πιστοποιητικά μεταβολών, εγγραφές, διαγραφές, μεταβολές, προεγκρίσεις επωνυμιών και διακριτικών τίτλων, προεγγραφές, πιστοποιητικά γενικής χρήσης, πιστοποιητικά ιστορικού μέλους, ειδικά μητρώα ασφαλιστών, μεσιτών ακινήτων και αργυροχρυσοχόων, ενημερώσεις Δημοπρασιών και πολλά άλλα, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Συστηματικές παρεμβάσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα για την τοπική επιχειρηματικότητα όπως: ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, υπηρεσίες υγείας, το ακτοπλοϊκό και ο αποκλεισμός των νησιών, η κατάργηση και η υποβάθμιση των τοπικών υπηρεσιών, εργασιακά θέματα, θέματα ανάπτυξης των Κυκλαδικών επιχειρήσεων, όπως χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, κλαδικά ζητήματα, η ενεργειακή πολιτική, το περιβάλλον και ο τουρισμός.
  • Διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων σχετικά με την τοπική επιχειρηματικότητα.
  • Υλικοτεχνικές υποδομές (χώροι και τεχνική υποστήριξη) σε 8 σημεία για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συμβουλίων, συναντήσεων μελών, συνεργατών και αιτούντων.
  • Υπηρεσίες προβολής, δικτύωσης, ανάπτυξης των επιχειρήσεων μελών του, μέσα από καινοτόμες λύσεις, εξειδικευμένα εργαλεία και προηγμένες τεχονολογίες.
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής και mentoring.
  • Τεχνογνωσία πάνω στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και έγκαιρη πληροφόρηση για ευκαιρίες χρηματοδότησης.
  • Εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης/ αναβάθμισης, με περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες.
  • Ενημερώσεις και ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν τους επιχειρηματίες της περιοχής.
  • Έρευνες, μελέτες και προτάσεις που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνεργασία με έγκριτους οργανισμούς.
  • Συμμετοχή και υποστήριξη επιχειρήσεων μέσα από ειδικές πρωτοβουλίες και δράσεις, αξιοποιώντας στο έπακρο συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και συνεργασίες με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς και δίκτυα.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων, πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων για τη σύνδεση μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και επιχειρήσεων εστίασης για την προώθηση του συνολικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών των Κυκλάδων. Στην αιχμή του δόρατους βρίσκεται η κουζίνα του Αιγαίου, ή αλλιώς το Aegean Cuisine. Πρόκειται για ένα δίκτυο μελών-επιχειρήσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη των τοπικά παραγώμενων προϊόντων και της γαστρονομίας των νησιών καθώς και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Σε συνέχεια του τελευταίου κύκλου επιθεωρήσεων, στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή στο Δίκτυο Aegean Cuisine ανήκουν 171 εστιατόρια-μέλη.

Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησε η ένταξη προϊόντων στο δίκτυο, τα οποία παράγονται από τοπικούς παραγωγούς και προτείνοναι ως "Aegean Cuisine Recommended". Έχουν συμπεριληφθεί ήδη 291 προϊόντα από 62 παραγωγούς των νησιών των Κυκλάδων, ενώ αναμένεται συνέχεια.

Τέλος, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Εθνικοί Πόροι) με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υλοποιεί το έργο "Δημιουργία Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας".

Ο Σκοπός του Έργου είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού επιχειρηματικού αθροίσματος από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (cluster), ως μετεξέλιξη και ανάπτυξη του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας.