ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΓΕΜΗ/ΥΜΣ/ΜΗΤΡΩΟ / ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ / ΕΙΔΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ

Γενικές πληροφορίες για τα Ειδικά Μητρώα

Ειδικά Μητρώα: Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, Εξαγωγείς, Εμπορικοί Αντιπρόσωποι, Αργυροχρυσοχόοι και Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων

25/05/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Τα Ειδικά Μητρώα περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες - Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, Εξαγωγείς, Εμπορικοί Αντιπρόσωποι, Αργυροχρυσοχόοι και Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων – για τις οποίες δίνονται χρήσιμες πληροφορίες. Στη συνέχεια υπάρχουν οι διαδικασίες που αφορούν την εγγραφή, ανανέωση και διαγραφή από τα Ειδικά Μητρώα 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Ασφαλιστικός Σύμβουλος είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο μελετά την αγορά, παρουσιάζει και προτείνει λύσεις ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών των πελατών με ασφαλιστικές συμβάσεις για λογαριασμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή ασφαλιστικών πρακτόρων ή μεσιτών ή συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων για την πρόσκτηση εργασιών.    

Ο θεσμός του Δοκίμου Ασφαλιστικού Συμβούλου ισχύει για μια μόνο φορά για κάθε ενδιαφερόμενο και θα είναι εισαγωγικό στάδιο απασχόλησης διάρκειας έξι μηνών από την  εγγραφή του στο Μητρώο Δοκίμων στο Επιμελητήριο. Κατά το εισαγωγικό αυτό στάδιο των  έξι μηνών οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι θεωρούνται δόκιμοι, εκπαιδεύονται, προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις των διαμεσολαβούντων.

Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο για λογαριασμό μιας μόνο ασφαλιστικής επιχείρησης  βρίσκει, επιλέγει και συγκροτεί ομάδα ασφαλιστικών συμβούλων τους οποίους εκπαιδεύει και εποπτεύει. Όσοι συντονιστές ασκούσαν το επάγγελμα αποδεδειγμένα (με υποβολή παραστατικών στο Επιμελητήριο), πριν την εφαρμογή του Ν.2496/97 με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν.1569/85 δεν τυγχάνουν εκπαίδευσης και εξετάσεων. Τα παραστατικά τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν είναι βεβαίωση της Ασφαλιστικής Εταιρίας η οποία θα πιστοποιεί ότι ο εν λόγω Συντονιστής συνεργαζόταν με την ιδιότητα του αυτή πριν την 16-5-1997 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ασκεί την δραστηριότητα αυτή και εκκαθαριστικό φορολογική δήλωσης Δ.Ο.Υ στο οποίο αποτυπώνεται η ιδιότητα του ως ασφαλιστικού διαμεσολαβούντος.      

Ασφαλιστικός πράκτορας είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει ως αποκλειστικό έργο την ανάληψη με σύμβαση έναντι προμήθειας ασφαλιστικών εργασιών. 

Μεσίτης ασφαλίσεων είναι το πρόσωπο, το οποίο έχει ως αποκλειστικό έργο κατ΄ εντολή του ασφαλιζομένου, χωρίς να δεσμεύεται ως προς την επιλογή της ασφαλιστικής ή αντασφαλιστικής επιχείρησης, έναντι προμήθειας που καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, να φέρει σε επαφή ασφαλιζομένους ή αντασφαλισμένους και ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη συμβάσεων, να λαμβάνει την αποδοχή από την ασφαλιστική επιχείρηση και την έγκριση του ασφαλιζομένου ή αντασφαλιζομένου και να βοηθά κατά τη διαχείριση και την εκτέλεση τους, ιδίως σε περίπτωση επέλευσης του κινδύνου.  

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

Με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 121870/Ε3/18.70 (ΦΕΚ530/Β/11.4.2000) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας  περί «Ρύθμισης διαδικασιών εγγραφής στα Ειδικά Μητρώα Εξαγωγέων» όλες οι εξαγωγές και επανεξαγωγές προϊόντων προς τρίτες χώρες από εξαγωγείς-εμπόρους, πραγματοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η επωνυμία έχει καταχωρηθεί το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων που τηρείται στο Επιμελητήριο της έδρας της επιχείρησης. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται οι εξαγωγές και επανεξαγωγές, από εμπόρους - εξαγωγείς (πρόσωπα ή επιχειρήσεις) που δεν έχει καταχωρηθεί κατά τα παραπάνω η εξαγωγικής τους επωνυμία, εφόσον πρόκειται για εξαγωγές και επανεξαγωγές αξίας μικρότερης των 2000€ ανά φόρτωση καθώς και εξαγωγές και επανεξαγωγές που πραγματοποιούνται από πρόσωπα ή επιχειρήσεις, των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με εκείνη του εμπόρου ή εξαγωγέα. 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

Εμπορικός Αντιπρόσωπος Εισαγωγής και Εξαγωγής είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο επιμελείται για λογαριασμό οίκων του εξωτερικού, την εισαγωγή εμπορευμάτων στο εσωτερικό ή για λογαριασμό οίκων του εσωτερικού της εξαγωγής εμπορευμάτων στο εξωτερικό.  

ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΟΙ

Οι κατασκευαστές ή οι εισαγωγείς κοσμημάτων και λοιπών συναφών αντικειμένων, υποχρεούνται να αποτυπώνουν ευδιάκριτα με μεταλλική σφραγίδα τον κωδικό του  αριθμό που χορηγείται από το οικείο Επιμελητήριο στο οποίο υπάγεται ο κατασκευαστής ή εισαγωγέας.

ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Μεσίτης αστικών συμβάσεων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μεσολαβεί για τη σύναψη των, αστικού δικαίου, συμβάσεων πώλησης, ανταλλαγής, μίσθωσης ακινήτων, παραχώρησης  ακινήτων προς οικοδόμηση με αντιπαροχή ή που υποδεικνύει ευκαιρία για σύναψη τέτοιων συμβάσεων.


Η ισοτιμία ή αντιστοιχία για τίτλους σπουδών αλλοδαπής δίνεται:

  • Από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για απόφοιτους Λυκείου κ.τ.λ.
  • Από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, για τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Από το ΔΟΑΤΑΠ, για τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης