ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΓΕΜΗ/ΥΜΣ/ΜΗΤΡΩΟ / ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ / ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Χρήσιμες Πληροφορίες για την Ίδρυση Επιχειρήσεων - Εγγραφή Μελών

14/02/2008 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Για να ιδρυθεί μία Επιχείρηση πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, που προβλέπονται από τους σχετικούς Νόμους (Εμπορικό νόμο, Νόμο περί Α.Ε., Νόμο περί Ε.Π.Ε., Νόμο περί Συνεταιρισμών, Νόμο περί Επιμελητηρίων, Νόμο περί φορολογίας Εισοδήματος και Κ.Β.Σ., Ασφαλιστικούς Νόμους κλπ), όπως περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.

 

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.2081/92 (ΦΕΚ 154/Α/10-9-92) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 19 του Ν.3419/2005 (ΦΕΚ 297/Α/6-12-2005) «Τα Επιμελητήρια αποτελούν υποχρεωτικές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε ορισμένη περιφέρεια. Τα Επιμελητήρια είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επί των οποίων ο Υπουργός Ανάπτυξης ασκεί κατασταλτική διαχειριστική εποπτεία, ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους. Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να μεταβιβάζει στους Γενικούς Γραμματείς Περιφέρειας την αρμοδιότητα που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο.

 

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.2081/92 (ΦΕΚ 154/Α/10-9-92) και την παρ. 3 του άρθρου 19 του Ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297/Α/6-12-2005) μέλη του Επιμελητηρίου είναι υποχρεωτικά:

  1. Τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν την έδρα της εμπορικής τους δραστηριότητας στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου.
  2. Τα νομικά πρόσωπα και συνεταιρισμοί, εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα και έδρα στην περιφέρεια του Επιμελητηρίου.
  3. Τα υποκαταστήματα ημεδαπών επιχειρήσεων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα ημεδαπών τραπεζών, τα υποκαταστήματα ή τα πρακτορεία αλλοδαπών επιχειρήσεων, εφόσον είναι εγκατεστημένα στην περιφέρεια του οικείου Επιμελητηρίου, καθώς και οι παραγωγικές μονάδες των ανωτέρω επιχειρήσεων, που είναι εγκατεστημένες εκτός της περιφέρειας του οικείου Επιμελητηρίου, στο οποίο βρίσκεται η έδρα τους. Η υποχρέωση εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο αρχίζει στην περίπτωση των φυσικών προσώπων από την έναρξη της εμπορικής τους δραστηριότητας και στην περίπτωση των νομικών προσώπων από τη σύστασή τους.

Τα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβληθούν στο Μητρώο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και την εγγραφή επιχειρήσεων, σ' αυτό, είναι εκείνα από τα οποία εξάγονται και αποδεικνύονται τα στοιχεία, που προβλέπονται στα άρθρα 4 & 5 του Ν.1089/80 σε συνδυασμό με την Κ1-5056/28-11-86 (ΦΕΚ 846/Β/4-12-86) κοινή Υπουργική απόφαση.

 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι:

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων  μπορεί να ερευνά για την ύπαρξη και λειτουργία των επιχειρήσεων - μελών του και να ζητά σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του (άρθρ.2, Ν 2081/92) και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία ή δικαιολογητικά που κρίνονται απαραίτητα για την εκπλήρωση του (κατά το αρθρ.1, Ν2081/92) σκοπού του.

 

Η ολοκλήρωση της εγγραφής γίνεται από το Τμήμα Μητρώου μετά την κατάθεση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών και μετά την καταχώρηση της επωνυμίας και του Διακριτικού Τίτλου της επιχείρησης (στα, από το νόμο, τηρούμενα βιβλία Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων) και μετά την εκπλήρωση των προς το Επιμελητήριο Κυκλάδων οικονομικών υποχρεώσεων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το Επιμελητήριο Κυκλάδων  δεν παρέχει τις υπηρεσίες του, αν τα μέλη του:

  • δεν έχουν υποβάλλει, όπως υποχρεούνται, δικαιολογητικά για την ενημέρωση του φακέλου, που τηρεί το Επιμελητήριο για κάθε επιχείρηση και
  • δεν είναι από ταμειακής πλευράς εντάξει (άρθρ. 4, παράγρ. 4 Ν.2081/92).

Οι διαδικασίες ίδρυσης και εγγραφής των επιχειρήσεων - μελών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων - ανά νομική μορφή παρουσιάζονται αναλυτικά κατωτέρω: