ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Santorini Magazine

Ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος μίλησε στη Χαρά Καπότου, 27.10.2023

14/12/2023 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Τα νησιά των Κυκλάδων, η αλλαγή στόχευσης των νησιών,  η μεθοδική  αντιμετώπιση των προβλημάτων, το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον του τουρισμού και η διαχείριση των προορισμών είναι μερικά από τα ζητήματα που αναλύει στη συνέντευξή του στο Santorini Magazine ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος κατά την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Σαντορίνη.

"Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 24 νησιά που όμως δεν έχουν την ίδια δυναμική ούτε την ίδια ανάπτυξη. Χωρίζονται σε 3 ταχύτητες: τα νησιά που είναι ανεπτυγμένα και αποτελούν παγκόσμιους προορισμούς, τα νησιά που είναι  υπό ανάπτυξη και αναπτύσσονται ταχύτατα και εκείνα που είναι ακόμη στην αρχή. Τα  προβλήματα διαφέρουν και χρήζουν αντιμετώπισης ανά νησί. Είναι όμως και κάποια προβλήματα που είναι κοινά όπως οι μεταφορές, τα σκουπίδια, η υγεία και απαιτούν συλλογική διεκδίκηση για να υπάρχει αποτέλεσμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι μας βλέπουν όλοι (Κυβέρνηση και Φορείς) με το μάτι του καλοκαιριού, επισημαίνει στο Santorini Magazine ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, δεν αντιλαμβάνονται το μάτι του χειμώνα και το στοιχείο της νησιωτικότητας, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογική και συντονισμένη διεκδίκηση και δράσεις.

Η εικόνα της αγοράς το καλοκαίρι του 2023 αριθμητικά ήταν καλή σε όλα τα νησιά. Όμως οι οικονομικοί πόροι είναι διαφορετικοί από νησί σε νησί και από μήνα σε μήνα. “Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει η στόχευση του κάθε νησιού” επισημαίνει ο Γιάννης Ρούσσος. Παλιά κάναμε προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια τώρα δεν  μπορείς αν προβλέψεις τι θα γίνει τον επόμενο μήνα.  Οι οικονομίες των νησιών δεν είναι όπως παλιά έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Το γεγονός ότι δεν ξοδεύουν οι επισκέπτες όπως παλιά, στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματίες. Ακριβά εισιτήρια και την μερίδα του λέοντος των εισπράξεων να πηγαίνει στα πολυκαταστήματα, με την εστίαση να έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό που είναι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο δίκτυο του Αegean Cuisine που πάνε καλά.

Έχει ιδιαιτερότητες το κάθε νησί που μπορείς να τις αξιοποιήσεις κατάλληλα και κινείται και σε διαφορετικές αγορές. Πρέπει να υπάρχει συντονισμένη και μεθοδική αντιμετώπιση σε τοπικό επίπεδο από τον Δήμαρχο τους τοπικούς Φορείς  αλλά και συλλογικά με στοχευμένες κινήσεις . Είναι τέτοια τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κατάστασης και των πολέμων που διαφοροποιούν τις συνθήκες και πρέπει να κινηθούμε όλοι πιο έξυπνα και πιο συστηματικά.