ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ενημερωτική ανοικτή επιστολή για GEA | Grammo Ερατώ Απόλλων

Ενημερωτικό σημείωμα προς τις επιχειρήσεις της χώρας σχετικά με τον οργανισμό GEA και τη δημόσια εκτέλεση

31/05/2018 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Αγαπητέ Συνεργάτη,

Ο GEA ιδρύθηκε στα τέλη του 2011, με άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ως ενιαίος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών (δισκογραφικών εταιριών) και είσπραξης της εύλογης αμοιβής του αρ. 49 παρ. 1 του Ν.2121/1993. Διευκρινίζουμε δε εδώ ότι ο GEA διαδέχθηκε τον οργανισμό "ΑΠΟΛΛΩΝ" στην ενιαία είσπραξη της εύλογης αμοιβής για την παρουσίαση ηχογραφημένης μουσικής στο κοινό σε χώρους επιχειρήσεων (κατηγορία: 'Δημόσια Εκτέλεση').

O Οργανισμός GEA είναι στην Ελλάδα ο ενιαίος και μοναδικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης των συγγενικών δικαιωμάτων τραγουδιστών, μουσικών και παραγωγών (δυνάμει της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΣΠ/ΔΙΓΡΑΜ/687/124043 απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 3245Β΄/30.12.2011).

Σας υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους ίδρυσης του GEA είναι και η δική σας διευκόλυνση, δηλαδή των χρηστών ηχογραφημένης μουσικής (δημόσια εκτέλεση), ώστε να καταβάλλετε την αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση της ηχογραφημένης μουσικής σε έναν Οργανισμό, τον GEA. Ο GEA θα είναι ο συνεργάτης/ αντισυμβαλλόμενός σας και θα σας παρέχει τη νόμιμη άδεια των παραγωγών-δισκογραφικών εταιρειών (GRAMMO), των τραγουδιστών (ΕΡΑΤΩ) και των μουσικών (ΑΠΟΛΛΩΝ) για τη δημόσια εκτέλεση της ηχογραφημένης μουσικής (αρ. 49 παρ. 1 του Ν.2121/1993).

Ειδικότερα:

  1. Ο GEA είναι ο μόνος και αντιπροσωπευτικός ενιαίος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος δικαιούται και υποχρεούται να διαχειρίζεται και να εισπράττει το δικαίωμα της εύλογης και ενιαίας αμοιβής του άρθρ. 49 παρ. 1 ν. 2121/1993 στην Ελληνική Επικράτεια.
  2. Σύμφωνα με το αρ. 55 παρ. 2 Ν. 2121/1993, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε από το αρ. 46 ν. 3905/2010, τεκμαίρεται ότι ο GEA έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης ΟΛΩΝ των έργων και επίσης ότι εκπροσωπεί ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, δηλαδή όλους τους παραγωγούς υλικών φορέων ήχου, όλους τους τραγουδιστές και όλους τους μουσικούς, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
  3. Το ανωτέρω τεκμήριο ενισχύεται από το γεγονός ότι οι μοναδικοί εταίροι του GEA, δηλαδή οι Οργανισμοί GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, εκπροσωπούν το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών υλικών φορέων ήχου, των τραγουδιστών και μουσικών αλλά και το σύνολο των ξένων δικαιούχων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας που έχουν υπογραφεί με αντίστοιχους Οργανισμούς του εξωτερικού, οι οποίοι επίσης εκπροσωπούν το σύνολο των δικαιούχων της κάθε κατηγορίας που αντιπροσωπεύουν.
  4. Σύμφωνα με τον ως άνω νόμο, το δικαίωμα της εύλογης αμοιβής του αρ. 49 παρ. 1 είναι ανεκχώρητο και είναι δυνατή μόνο η ανάθεση της διαχείρισης και είσπραξής του σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Επομένως, η αμοιβή αυτή καταβάλλεται υποχρεωτικά στον GEA.

H εύλογη αμοιβή καταβάλλεται στον GEA με οποιοδήποτε τρόπο μία επιχείρηση κάνει χρήση ηχογραφημένης μουσικής, όπως για παράδειγμα με την αναπαραγωγή από CD, με την παρουσίαση ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού ή webcasting προγράμματος, με την αναπαραγωγή από πρόγραμμα Η/Υ κ.ο.κ.

Η επιχείρηση αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιχείρηση κάνει χρήση ηχογραφημένης μουσικής (καταστήματα εστίασης/ café/ bar, εμπορικά καταστήματα, χώροι αναμονής σε ιατρεία και γραφεία, μεταφορικά μέσα, πολυχώροι πολιτισμού, παράλληλοι χώροι ξενοδοχείων, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά).

Σύμφωνα με το τεκμήριο του αρ. 7 ν. 4481/2017, εφόσον οργανισμός συλλογικής διαχείρισης που λειτουργεί με άδεια του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ασκεί δικαιώματα ή αξιώσεις στο πλαίσιο του ν. 2121/1993, τα οποία υπόκεινται σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, όπως ο GEA, τεκμαίρεται ότι εκπροσωπεί όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς και όλα ανεξαιρέτως τα έργα τους.

H μουσική πραγματικά μας ενώνει, καθώς παράγεται και εκτελείται από τους καλλιτέχνες- δικαιούχους του GEA, παρουσιάζεται στην επιχείρησή σας με ευεργετικά γι’ αυτήν αποτελέσματα και η ελάχιστη αμοιβή συντηρεί τους καλλιτέχνες αυτούς και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν να δημιουργούν μουσική.

Πιστεύουμε σε αυτή τη συνεργασία και είμαστε βέβαιοι ότι, πάνω απ’ όλα, θέλετε να προχωρήσουμε αυτή τη σχέση πάνω σε στέρεες και λογικές βάσεις.

Σας αποστέλλουμε, λοιπόν, το ενημερωτικό έντυπο του Οργανισμού GEA | GRAMMO ΕΡΑΤΩ ΑΠΟΛΛΩΝ για τα Συγγενικά Δικαιώματα Μουσικής και βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία χρειαστείτε.

Τέλος, σας παραθέτουμε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας του Οργανισμού μας.

  •   Website: http://www.geamusic.gr/
  •   Ε-mail: info@geamusic.gr (κεντρικό), pr@geamusic.gr
  •   Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6752820
  •   Fax:210 6752829

Σας καλούμε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, προκειμένου να ρυθμίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία στο κοινό μας αγαθό, τη μουσική!

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Τύπου GEA
www.geamusic.gr | GEA - Ποιοι Είμαστε
τηλ: 210 6752820 | φαξ: 2106752829
Λαζάρου Σώχου 4, Ν. Ψυχικό, Αθήνα | ΤΚ: 11525


DOWNLOADS