ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ποιες διαδικασίες μπορώ να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop);

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος παραγωγός ή έμπορος ένα e-shop, θα ξεκινήσει με την ίδρυση μιας  Ατομικής Επιχείρησης και θα κάνει τις εξής ενέργειες:

  1. Προσωρινή εγγραφή στο Επιμελητήριο Κυκλάδων
  2. Ασφάλιση του ιδρυτή της επιχείρησης (καταστηματάρχης e-shop) στον Ο.Α.Ε.Ε., από όπου θα πάρει βεβαίωση εγγραφής που θα προσκομίσει στην Εφορία. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης), μισθωτήριο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο, βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος, εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίας 5ετίας, και 110,10 ευρώ.
  3. Επιλογή επωνυμίας της επιχείρησης με την οποία θα εγγραφεί στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, όπου θα γίνει έλεγχος ότι δεν υπάρχει συνωνυμία με άλλη επιχείρηση.
  4. Έναρξη δραστηριότητας στην Εφορία και παραλαβή ΑΦΜ και «Βεβαίωσης Έναρξης Δραστηριότητας». Στην εφορία θα χρειαστεί να προσκομίσει: φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή (π.χ. ΚΕΠ), βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε., βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο.  Αν το κατάστημα έχει και φυσική παρουσία δηλ. διαθέτει κατάστημα σε κάποια διεύθυνση, τότε ο επιχειρηματίας οφείλει να προσκομίσει αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου από την εφορία του ιδιοκτήτη. Αν το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα είναι ιδιόκτητο, ο επιχειρηματίας θα προσκομίσει φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και αν δηλώνει το ίδιο κτίριο ως κατοικία του, τότε απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον ίδιο, ότι θα χρησιμοποιήσει μέρος της κατοικίας, αναφέροντας τα τετραγωνικά μέτρα, ως επαγγελματική έδρα. Αν το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον επιχειρηματία, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή. Τέλος, στην Εφορία θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1), την οποία θα σφραγίσει ο Έφορος.
  5. Οριστική εγγραφή στο Επιμελητήριο. Προκειμένου για ηλεκτρονικό κατάστημα ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει την εγγραφή είτε στο Επαγγελματικό είτε στο Εμπορικό επιμελητήριο. Για την εγγραφή σε επιμελητήριο απαιτείται μόνο το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.  Αρχικά ο επιχειρηματίας κάνει την προεγγραφή του, και ελέγχεται η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος που δηλώνει. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έναρξης δραστηριότητας στη Εφορία, ο επιχειρηματίας οφείλει να ολοκληρώσει την εγγραφή του στο επιμελητήριο, προσκομίζοντας την ταυτότητα και την βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας. Το κόστος εγγραφής στο Επαγγελματικό επιμελητήριο είναι 66ευρώ και στο Εμπορικό 70ευρώ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου του e-καταστήματος στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.


Αφού τελειώσει τις ανωτέρω διαδικασίες με τις αρχές, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ασχοληθεί με την διαδικτυακή του παρουσία που περιλαμβάνει:

  • Την κατοχύρωση του διαδικτυακού του ονόματος-domain name: το domain name είναι το διακριτικό όνομα με το οποίο οι επισκέπτες του διαδικτύου θα αναζητούν το κατάστημα σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια από τις εταιρείες κατοχύρωσης για να κατοχυρώσετε το όνομα και να επιλέξετε την κατάληξη. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται περισσότερο η γεωγραφική κατάληξη .gr, ενώ συχνά για εταιρείες χρησιμοποιούνται και οι καταλήξεις  «com», «net», «org», «eu». Οι καταλήξεις της διαδικτυακής διεύθυνσης δηλώνουν στους επισκέπτες/αγοραστές το είδος ή την χώρα που εδρεύει η επιχείρηση. Το gr όπως και το eu,  υποδηλώνουν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η κατάληξη com υποδηλώνει διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες.

    Το κόστος κατοχύρωσης του ονόματος διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία που θα το αναλάβει και την προαναφερθείσα χαρακτηριστική κατάληξη,  και αρχίζει από 10 ευρώ.

  • Φιλοξενία – Hosting:  Εκτός από το όνομα χώρου, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναζητήσει μια αξιόπιστη εταιρεία φιλοξενίας του «καταστήματός» του σε κάποιον διακομιστή. Το κόστος της υπηρεσίας αυτής, που ονομάζεται hosting, αρχίζει από 50 ευρώ και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος του ιστότοπου, ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, τα συστήματα ασφάλειας, κ.ά. Υπάρχουν πολλές εταιρείες hosting στο διαδίκτυο μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας μπορεί να επιλέξει αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
  • Κατασκευή ιστότοπου (Website): Το κόστος κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος παρουσιάζει αρκετά μεγάλη διακύμανση που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πολυάριθμες εταιρείες, τιμές και λύσεις μπορούν να βρεθούν και πάλι με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ενημερωτικά, η τιμή για την κατασκευή του ιστότοπου ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να ξεκινάει από 700-900 ευρώ και να ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το κόστος ενός διαδικτυακού τόπου είναι η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία έχει γραφτεί καθώς και το design, η εμφάνιση, δηλαδή, που θα έχει. Στην περίπτωση που για την κατασκευή χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο design, κοινώς «template», και μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα, όπως joomla ή wordpress, τότε το κόστος μπορεί να μειωθεί. Αντίθετα, αν επιλεγεί προσαρμοσμένο design και σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, τότε ενδεικτική τιμή δεν μπορεί να αναφερθεί. Βέλτιστη πρακτική και σε αυτήν την περίπτωση είναι η έρευνα αγοράς πριν την κατασκευή με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι πάντα η οικονομικότερη.

Τέλος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την περίπτωση της online πληρωμής, η οποία απαιτεί σύμβαση με την τράπεζα της επιλογής του, και καταβολή προμήθειας σε αυτή με κάθε αγορά. Αν και η online πληρωμή δεν είναι απαραίτητη, φαντάζει όλο και πιο αξιόπιστη και εύχρηστη στα μάτια του καταναλωτή χωρίς αυτό να σημαίνει πως την προτιμά πάντα.

Ο χρόνος που απαιτείται για την έναρξη των εν λόγω καταστημάτων, μπορεί να περιοριστεί και σε μια εβδομάδα, υπολογίζοντας μια ημέρα σχεδόν για κάθε υπηρεσία, ενώ η κατασκευή της ιστοσελίδας μπορεί να διαρκέσει από 15 μέρες έως ένα μήνα αν δεν χρησιμοποιηθούν έτοιμα μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξής της.

Το κόστος από πλευράς έναρξης ξεκινά από 176 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται η αγορά του ονόματος χώρου, η ετήσια φιλοξενία αλλά και η κατασκευή της ιστοσελίδας, μιας και το εύρος αυτών των τιμών παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.