ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα προωθήσω τα προϊόντα μου ως Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα (ΠΟΠ ΠΓΕ, παραδοσιακά);

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Αν και κάθε παραγωγός ή ομάδα παραγωγών και άλλων επιχειρήσεων (cluster) μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους στην προώθηση των τοπικών πιστοποιημένων παραδοσιακών προϊόντων, η ομαδική οργανωμένη προβολή έχει σοβαρά πλεονεκτήματα για τους συμμετέχοντες (συνέργειες από το προβαλλόμενο «καλάθι» προϊόντων, οργάνωση, μείωση κόστους, καταγραφή αποτελεσμάτων προβολής, στοχευμένες ενέργειες για κάθε προϊόν και συνολικά για το προβαλλόμενο καλάθι, κ.ά.).

Πρόσφατο παράδειγμα παρόμοιας ομαδικής (cluster) προβολής είναι η δράση http://www.authenticofoods.eu.  Η δράση αφορά την προώθηση καλαθιού προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγονται στην Ελλάδα, με τον διακριτικό τίτλο «Authentico», στα πλαίσια του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Θάσου ΠΓΕ, Ελιές Θρούμπα Θάσου ΠΟΠ, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ οίνος ΠΟΠ Νάουσας, ΠΟΠ Κασέρι Μυτιλήνης, ΠΟΠ Λαδοτύρι Μυτιλήνης και Φέτα ΠΟΠ Μυτιλήνης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα».

Οι προγραμματισμένες ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης είναι roadshows, γευσιγνωσίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις που απευθύνονται στους καταναλωτές, τους εισαγωγείς, εμπόρους και επαγγελματίες εστίασης σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, η δημιουργία ιστότοπου με παρουσίαση των προωθούμενων προϊόντων, των εταιρειών που τα παράγουν, των άλλων προωθητικών ενεργειών. Το site περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό των προϊόντων και των εκδηλώσεων στις οποίες παρουσιάστηκαν καθώς και ερωτηματολόγιο σχετικά με τις γνώσεις των χρηστών γύρω από τα πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και τα συγκεκριμένα προωθούμενα προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταιρείες και  φορείς από διαφορετικές περιοχές της χώρας καθώς και διαφορετικά προϊόντα με κοινό χαρακτηριστικό τη πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ, καθώς και ότι τις προωθητικές δράσεις στις χώρες στόχους της ενέργειας υποστήριξαν οι κατά τόπους Ελληνικές πρεσβείες και τα Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων. Επιτυχία είχαν επίσης και οι προωθητικές ενέργειες στην Ελλάδα.

Παρόμοια προγράμματα, τα οποία μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορούν να σχεδιάσουν ομάδες  παραγωγών πιστοποιημένων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ των Κυκλάδων με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας και των εξαγωγικών φορέων. Εκτός από τα προϊόντα που προβάλλει η ενέργεια Authentico, υπάρχουν και άλλα επώνυμα ελληνικά προϊόντα κατακτούν την ελληνική και τις διεθνείς αγορές ακολουθώντας την καταναλωτική τάση, που δείχνει να στρέφεται σε τοπικά επώνυμα προϊόντα. Τα φασόλια Πρεσπών, η σταφίδα Αιγίου, η πατάτα Νευροκοπίου, το κουμ κουάτ Κέρκυρας, η ελιά Χαλκιδικής είναι ορισμένα μόνο από τα συνολικά 101 ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Περιοχής, που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

Ο Ν. Κυκλάδων διαθέτει προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ όπως

• Τυριά: η γραβιέρα Νάξου, η κοπανιστή Μυκόνου, τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου
• Κρασιά: Malvasia Πάρου, Σαντορίνης, Κυκλάδων, Σύρου
• Γεωργικά: Φάβα Σαντορίνης, πατάτα Νάξου, τοματάκι Σαντορίνης

Για περισσότερες πληροφορίες: www.agrocert.gr