ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα προϊόν για να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακό;

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η πιστοποίηση προϋποθέτει ότι το προϊόν πληροί προκαταρκτικά τους όρους για να αποκτήσει την “ονομασία προέλευσης” ή “γεωγραφικής ένδειξης”, οι οποίοι συνοπτικά είναι:

Για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ):

  • να κατάγεται από μια συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή
  • η ποιότητά του να οφείλεται στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενής φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες
  • να παράγεται, να μεταποιείται και να επεξεργάζεται στην οριοθετημένη περιοχή


Για την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ):

  • να κατάγεται από την εν λόγω περιοχή
  • η ποιότητά του, η φήμη του ή άλλα χαρακτηριστικά του να μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή
  • να παράγεται ή/και να μεταποιείται ή/και να υπόκειται σε επεξεργασία στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή


Για να γίνουν αποδεκτοί οι προκαταρκτικοί αυτοί όροι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ισχύουν,με αποδεικτικά στοιχεία.Επίσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που να περιλαμβάνουν:

  • το όνομα και την περιγραφή του προϊόντος με τα κυριότερα χαρακτηριστικά του (φυσικά, χημικά, μικροβιολογικά ή οργανοληπτικά)
  • τα όρια της γεωγραφικής περιοχής και αποδεικτικά στοιχεία ότι το προϊόν κατάγεται από αυτήν
  • την περιγραφή της μεθόδου παρασκευής και ενδεχομένως αυθεντικές και συνήθεις μεθόδους καθώς και στοιχεία σχετικά με την συσκευασία, εφόσον ζητείται να γίνεται η συσκευασία στην οριοθετημένη περιοχή


Βασικό στοιχείο των προδιαγραφών είναι η ένδειξη του ονόματος και η διεύθυνση αρχών  ή φορέων που ελέγχουν την συμμόρφωση προς τις διατάξεις των προδιαγραφών.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.agrocert.gr