ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης ήβιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος στην Αγορά. Ποιο είναι το πλαίσιο πιστοποίησης στο οποίο υπάγονται;

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η ζήτηση για προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αυξάνεται-όχι με τους ρυθμούς των Βορειοευρωπαίων-αργά, αλλά σταθερά. Ο σύγχρονος καταναλωτής στην Ελλάδα, δείχνει ενδιαφέρον τόσο για τις  μεθόδους παραγωγής των τροφίμων όσο και για το τελικό προϊόν προκειμένου να εξασφαλίσει πιο υγιεινή διατροφή. Οι παραγωγοί των Κυκλάδων  που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή, μεταποίηση ή/και εμπορία βιολογικών προϊόντων, απαιτείται να αποκτήσουν την επίσημη αναγνώριση/πιστοποίηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τα βιολογικά προϊόντα.

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AgroCert (νυν ΕΛΓΟ Δήμητρα) καθώς και οι εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης γεωργικών/κτηνοτροφικών προϊόντων αναλαμβάνουν τον έλεγχο, αξιολόγηση και πιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, παρασκευής και εισαγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούνται οι απαιτήσεις της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.  Ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει από τον κατάλογο των εγκεκριμένων οργανισμών με ποιόν θα συνεργαστεί. Η πιστοποίηση προϊόντων ως ολοκληρωμένης διαχείρισης και ως βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας αυξάνει την αξιοπιστία τους στο καταναλωτικό κοινό, διασφαλίζει την επωνυμία των προϊόντων αυτών και εξασφαλίζει διαφάνεια σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.