ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ & ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για τον αγροδιατροφικό τομέα,ποια είναι τα προϊόντα με την ένδειξη ΠΟΠ, ΠΓΕ ή παραδοσιακά;

11/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ένα προϊόν μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής (ΠΓΕ),δηλ. με γεωγραφική ένδειξη,παραπέμπει στο όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από την συγκεκριμένη περιοχή, τον συγκεκριμένο τόπο ή χώρα, του οποίου η συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να αποδοθούν στην εν λόγω γεωγραφική καταγωγή.

Επίσης, τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό πιστοποίησης προσδιορίζονται ως «ονομασίας προέλευσης» δηλ. από το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή μιας χώραςτου οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται ουσιαστικά ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Τα προϊόντα αυτά διαθέτουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά είτε αφορούν την πρωτογενή παραγωγή είτε έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, εμπεριέχουν και την τοπική παράδοση μέσω της οποίας ο άνθρωπος με βάση την πείρα του και την κουλτούρα του δημιούργησε αυτά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά  του προϊόντος, μαζί με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.Η διαφοροποίηση της γεωργικής,κτηνοτροφικής ή αλιευτικής παραγωγής ενσωματώνεται στο ίδιο το προϊόν. Οι κατηγορίες αυτές των προϊόντων προσδίδουν στις επιχειρήσεις προστιθέμενη αξία λόγω του ότι οι καταναλωτές τα εκτιμούν ως σημαντικά για τη ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους,με αποτέλεσμα,λόγω της ζήτησης,η τιμή που έχουν στις Αγορές,να μην είναι ο κύριος λόγος επιλογής.