ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Πού θα αναζητήσει μια επιχείρηση περισσότερη ενημέρωση για εξαγωγές;

16/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Ενημέρωση στην Ελλάδα

  • Επιμελητήριο Κυκλάδων

    Το Επιμελητήριο είναι βασική πηγή πληροφόρησης για τις εξαγωγικές αγορές και τις διαδικασίες εξαγωγών.  Τα Επιμελητήρια  συνεργάζονται με τα γραφεία των Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων των Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό, διοργανώνουν εμπορικές αποστολές σε ξένες χώρες αλλά και αποστολές ξένων χωρών προς την Ελλάδα, οργανώνουν εμπορικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ παρακολουθούν διεθνή προγράμματα με εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

    Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των θεμάτων εξαγωγών μπορεί να κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να εξάγουν τα προϊόντα τους, παρέχοντας τους πληροφορίες για πιθανούς ξένους εισαγωγείς, αντιπροσώπους, κ.ά.,  για τα προϊόντα που ενδιαφέρουν τις περισσότερες ξένες αγορές, καθώς και για τις διαδικασίες εξαγωγής, πληρωμών, δασμών, τελωνείων.

  • Ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece)  - στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ΟΠΕ Α.Ε.) - σε έναν νέο και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. Λειτουργεί ως εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως, με αρμοδιότητες:

    Προσέλκυση Επενδύσεων

  • Προσελκύει, υποδέχεται, προωθεί, υποστηρίζει και διατηρεί επενδύσεις στην Ελλάδα.
    Προωθεί την Ελλάδα διεθνώς ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εφαρμόζοντας στρατηγικές εξωστρέφειας μέσω δράσεων διεθνούς marketing και ενημερωτικών εκδηλώσεων.
    Υποδέχεται, αξιολογεί και υποστηρίζει τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Fast Track)
    Συνδράμει τους επενδυτές με την Υπηρεσία του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή
    Πληροφορεί τους επενδυτές για το ισχύον θεσμικό, νομικό, φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο.
    Υποστηρίζει τους επενδυτές στην εξεύρεση χρηματοδότησης.
    Συνεργάζεται με τους κατάλληλους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως  επενδυτικού προορισμού.

    Προώθηση εξαγωγών

  • Προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω δράσεων διεθνούς  marketing και εκδηλώσεων.
    Παρέχει υποστήριξη στους Έλληνες παραγωγούς και παρόχους υπηρεσιών με έγκυρη πληροφόρηση, καθοδήγηση και διάθεση πόρων, ώστε να επιτύχουν καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
    Λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα σε εξαγωγείς και επιχειρηματίες με στόχο την ανεύρεση κατάλληλων συνεργατών από όλον τον κόσμο.
    Μεριμνά για την παρουσία ελληνικών εταιριών σε συνέδρια, διεθνή φόρα και διεθνείς θεματικές εκθέσεις.
    Υποδέχεται επισκέπτες και αντιπροσωπείες από το εξωτερικό.
    Ενημερώνει ξένους αγοραστές σχετικά με την εξαγωγική δυναμική της Ελλάδας και την ελληνική αγορά.
    Συνεργάζεται με τους κατάλληλους οργανισμούς, εγχώριους και διεθνείς, με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Επικοινωνία:
ΕΤΑΙΡEΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.
Βασιλίσσης Σοφίας 109, 115 21 Αθήνα
Τηλ: +30 210 335 5700
Fax: +30 210 324 2079
email: info@enterprisegreece.gov.gr
website: www.enterprisegreece.gov.gr/

  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΠΣΕ

    Ο σκοπός του ΠΣΕ είναι να διευκολύνει κάθε Έλληνα επιχειρηματία να εξάγει τα προϊόντα του και να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο στο εξωτερικό ώστε  να εξοικειωθεί με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.  Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων παρέχει στα μέλη του πληροφόρηση για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία των εξαγωγών, για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, για τον τρόπο χρηματοδότησης των εξαγωγών και για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επικοινωνία:
Κρατίνου 11, 10552 Αθήνα
Τηλ. 210-5228925, 210-5221515 | Fax 210-5242568
Email pse@otenet.gr, www.pse.gr

  • Η Πύλη Οικονομικής Διπλωματίας AGORA

    Η διαδικτυακή πύλη AGORA (http://agora.mfa.gr/) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, παρέχει πληροφορίες,από τα 60 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Γραφεία ΟΕΥ) που λειτουργούν σε 49 χώρες, για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας, καθώς και για επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης η υπηρεσία Συνήγορος Αγοράς προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Μέσω της πύλης έχετε πρόσβαση σε στοιχεία επικοινωνίας για πολλές επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, οι οποίες ενδιαφέρονται για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Οικονομικό και Εμπορικό Σύμβουλο που είναι διαπιστευμένος στη χώρα/στις χώρες που σας ενδιαφέρουν. Θα βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο.

  • Τμήμα Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ

    Στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, λειτουργεί «Τμήμα Στήριξης της Επιχειρηματικότητας» το οποίο αφενός μεν προωθεί τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας της Ε.Ε., αφετέρου δε, υποστηρίζει την ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις άλλων κοινοτικών χωρών. Επίσης, συμβάλλει στην προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις προμήθειες των οργάνων των ευρωπαϊκών θεσμών, και βοηθά τη συμμετοχή τους στο Κοινοτικό Δίκτυο Συνεργασίας το οποίο έχουν αναπτύξει οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Επικοινωνία:
Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ε.Ε.,
Οργανική Μονάδα Εξωτερικών Σχέσεων,
Τμήμα Στήριξης της Επιχειρηματικότητας,
19-21, rue Jacques de Lalaing 1040 Bruxelles Belgique.
Email: euromarket@rp-grece.be

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Μεταφορών
Υπουργείο Ναυτιλίας

  • Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.)

    Εκτός από τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταφορά των προϊόντων κατά την εξαγωγή τους, προκύπτουν και άλλοι που αφορούν τις πιστώσεις που δεν καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ειδικοί Ασφαλιστικοί Οργανισμοί που ενισχύονται από το κράτος. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) ασφαλίζει, έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής, τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών, ή ακόμα κατασκευής τεχνικών έργων. Ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει επίσης, έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

Πληροφορίες: www.oaep.gr

Η προσπάθεια προβολής του τουριστικού προϊόντος σε νέες αγορές, απαιτεί επιμονή, υπομονή, προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης του μηνύματος, βάσει των αποτελεσμάτων που μας δίνει το διαδίκτυο για την ελκυστικότητά του στους δυνητικούς πελάτες. Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρηματίας θα αναμένει όχι βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Το καλύτερο παράδειγμα clusterκαι καλών πρακτικών ταυτόχρονα δίνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων.