ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Γιατί είναι σημαντική η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους;

10/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η μείωση του λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και στη διατήρηση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Ειδικά σε περιόδουςοικονομικής κρίσης, έλλειψης ρευστότητας και πτώσης των πωλήσεων, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους και ο αυστηρός έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας ανάγεται σε πρωταρχικό μέλημα κάθε επιχείρησης. Για κάθε ευρώ που δαπανάται θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμένο και στοχευμένο έσοδο.

Κάθε επιχείρηση έχει ανάγκη να εξασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή ρευστότητα που θα της επιτρέψει την τακτοποίηση των οφειλών της και τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων κεφαλαίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της αλλά και – γιατί όχι – τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση επενδυτικών και αναπτυξιακών στόχων.

Η συγκεκριμένη άσκηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι το λειτουργικό κόστος θα εξορθολογιστεί όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο αλλά και ότι, στο μέλλον, θα διατηρηθεί σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, θα πρέπει πρόσθετα να λαμβάνουν υπόψη τους την έντονη εποχικότητα της λειτουργίας τους. Τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα μίας επιχείρησης που λειτουργεί π.χ. μόνο 6 μήνες του έτους θα πρέπει να ανάγονται σε 12μηνη λειτουργία δεδομένου ότι και κατά το χρονικό διάστημα που η επιχείρηση υπολειτουργεί, θα πρέπει να καλύπτονται κάποιες πάγιες υποχρεώσεις.