ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ / ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Ποιες άλλες εγγυήσεις μπορώ να δώσω για να επιτύχω καλύτερους όρους στο δάνειο;

10/02/2016 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η ενεχυρίαση αξιογράφων πελατείας (επιταγών ή συναλλαγματικών) αποτελεί μια μορφή κάλυψης η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την τράπεζα σε κάποιο βαθμό.

Άλλες μορφές εξασφάλισης είναι η εκχώρηση τιμολογίων, φορτωτικών εγγράφων κλπ που ενσωματώνουν την αξία εμπορευμάτων προς πώληση, η είσπραξη της οποίας, με τον τρόπο αυτό, εκχωρείται στην Τράπεζα.

Συνήθης πρόσθετη μορφή εγγύησης είναι η εκχώρηση απαιτήσεων της επιχείρησης. Οι απαιτήσεις αυτές μπορεί να είναι έναντι πελατών της επιχείρησης (σύμβαση πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ή έργου για την οποία προβλέπεται συγκεκριμένη αμοιβή) ή έναντι τρίτων (πχ. Δικαίωμα σε αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία ή δικαίωμα σε είσπραξη επιχορήγησης από την υλοποίηση επένδυσης που έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων).

Για να γίνει η εκχώρηση δεκτή από την τράπεζα ως εξασφάλιση χορηγηθέντος δανείου θα πρέπει να είναι γεγενημένη δηλαδή να έχει ήδη γεννηθεί το δικαίωμα της επιχείρησης. Η εκχώρηση της απαίτησης αναγγέλλεται από την τράπεζα στον υπόχρεο της απαίτησης.