ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι καλλιτεχνικές δράσεις της ΝΩΜΩ ΑμΚε στο πλαίσιο του έργου Fe26 με την υλοποίηση ενός δεκαπενθήμερου προγράμματος φιλοξενίας με τίτλο ”the inherited earth”

Τήνος, 30 Απριλίου - 14 Μαϊου 2023

26/04/2023 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


theinheritedearth” 2023

Fe26 Residency

Η ΝΩΜΩ ΑμΚε σε συνέχεια των εξαιρετικά επιτυχημένων δράσεων της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον Οκτώβριο του 2022, και στην Τήνο τον Δεκέμβριο, συνεχίζει τις δράσεις της στο πλαίσιο του έργου Fe26 με την υλοποίηση 30 Απριλίου - 14 Μαϊου 2023 ενός δεκαπενθήμερου προγράμματος φιλοξενίας (residency) με τίτλο ”the inherited earth” (Κληρονομημένη Γη).

the inherited Earth Fe26 residency

https://fe26.nwmw.gr/activity/residency/

 

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε ένα κομμάτι γης?

Είμαστε πλέον σε θέση να υπερβούμε τον διαχωρισμό μεταξύ ανθρώπινης κοινωνίας και περιβάλλοντος;

Πώς η επικαιροποίηση και η επικοινωνία ζητημάτων αισθητικής και λειτουργίας μπορεί να εκδημοκρατίσει τον δημόσιο χώρο και την όψη των σύγχρονων νησιωτικών κτιρίων/μνημείων

Το residency με τίτλο "the inherited earth", αποτελεί ένα εγχείρημα εφήμερης επανακατοίκησης στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου. Oι συμμετέχοντες επιλέγουν ένα εδαφικό τμήμα του και χρησιμοποιώντας υλικά/τεχνικές του τότε και του τώρα, δημιουργούν εικαστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά έργα/παραγωγές.

 

συμμετοχή

https://fe26.nwmw.gr/participants/

 

Oι δημιουργοί μέσα από την οργάνωση ανοιχτού καλέσματος επιλέχθηκαν με πρόθεση συνέργειας και ενσωμάτωσης της τοπικής κοινότητας και των δημιουργικών διαδικασιών γύρω της. Κύρια εστίαση του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία επιτόπιου ερευνητικού και καλλιτεχνικού έργου στο χώρο του λατομείου και η εν συνεχεία έκθεση του στον ίδιο χώρο.

Συμμετέχοντες: Emilia Sølvsten (Δανία), Μαρία Βαρελά (Ελλάδα), Lily Clark (Αμερική), Marie Hervé - Elsa Martinez (Γαλλία), Franek Wardyński (Πολωνία), Ζωή Τζήκα-Elias Casnovas (Ελλάδα-Ισπανία), Vincent-Palazzi Mathias (Γαλλία), Γεωργία Καρύδη (Ελλάδα), Maro Avrabou And Dimitri Xenakis (Ελλάδα), Miriam Isasi (Ισπανία)

Fe26

https://fe26.nwmw.gr/

Σχεδιασμένο ως ένα συλλογικό ερευνητικό πρόγραμμα από την ομάδα της ΝΩΜΩ ΑμΚε, το έργο Fe26, υπογραμμίζει τη σχέση ανθρώπου και ύλης, συγκεντρώνοντας μια διεπιστημονική/διαθεματική ομάδα ανθρώπων για να ανταλλάξουν γνώσεις και πρακτικές γύρω από το μέταλλο ως ύλη, υλικό και αντικείμενο και ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και την ταυτότητα του. Από αυτή την άποψη, η ομάδα της ΝΩΜΩ οραματίστηκε μαζί με τον επιμελητή Χρήστο Άρτεμη το “the inherited earth” Fe26 residency.

Μέχρι τώρα ως μέρος του Fe26 έχουμε οργανώσει μια σειρά πολύ επιτυχημένων δράσεων όπως μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, ημερίδες, προβολες, μουσικές δράσεις κ.α.. Οι δράσεις αυτές έχουν φιλοξενηθεί σε χώρους όπως Μουσείο ΓΑιο-Οραμα της Σχολής Μεταλλειολόγων- Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την "Πρώτη Ύλη στο εργαλείο", στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (10-11/10/2022).

Χαίρει της στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και μία σειρά από ιδιώτες που γνωρίζουν και στηρίζουν το έργο μας. Στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν το Μουσείο Chillida - Leku, το Ινστιτούτου Βάσκικης Κουλτούρας, το Tinos Food Paths, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Συλλόγου «Υψούντας Στεμνίτσας».

ΝΩΜΩ ΑμΚε

https://nwmw.gr/

Η ΝΩΜΩ ΑμΚε μέσα από τη δράση της στοχεύει στην δημιουργία στρατηγικής βιωσιμότητας, στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης καθώς και στη δικτύωση υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μέσω της προώθησης διατομεακών δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν γενικά στην αειφόρο ανάπτυξη και την ευημερία. Οι ανωτέρω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της επιλογής διακριτών θεματικών αξόνων υλοποίησης ώστε να εξασφαλίζεται και η όσο το δυνατόν ακριβέστερη μετρική των αποτελεσμάτων. Πρώτος θεματικός άξονας ο ΧΩΡΟΣ.

PARTNERS

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΜΟΥΣΕΙΟ CHILLIDA - LEKU

Ινστιτούτο Βάσκικης Κουλτούρας

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου

 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Fe26

Κληρονομημένη Γη

ΝΩΜΩ ΑμΚε

Δημητρακοπούλου 4

117 42 Αθήνα

Ελλάδα

T +30 21 09216824

info@nwmw.gr

nwmw.gr

Facebook / Instagram /

 


DOWNLOADS