ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΡΕΥΝΕΣ/ΜΕΛΕΤΕΣ

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Μήλο, στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Μήλο

Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Μήλο

09/06/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι  Έρευνες Τουρισμού 2007-2009 και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Μήλο, στην εκδήλωση για την επίσημη λειτουργία του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στον Αδάμαντα

Στη Μήλο, έναν τόπο με σπάνιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, που καθόρισαν μέχρι σήμερα τη διάρθρωση της οικονομίας του, και που αποτελεί ταυτόχρονα μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε τα αποτελέσματα των «Ερευνών για τον Τουρισμό» για τα έτη 2007 - 2009, και το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για το νησί, στην εκδήλωση για την επίσημη λειτουργία του γραφείου του στον Αδάμαντα, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010.

Τα βασικότερα σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου και τα κύρια θέματα της εκδήλωσης, συζητήθηκαν σε συνάντηση που προηγήθηκε, μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Επάρχου Μήλου κας Παν. Καλογεράκη του Αντιδημάρχου Μήλου κ. Αβ. Γαϊτανή και του Προέδρου, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και στελεχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων.

Κατά τη συνάντηση παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για τη Μήλο.  

Η παρουσία επιχειρηματιών, επαγγελματιών αλλά και εργαζομένων από όλους τους κλάδους κατέδειξε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη θέση της Μήλου στην επιχειρηματική κοινότητα των Κυκλάδων αλλά και την αγωνία της για τις παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου το νησί να διεκδικήσει αναπτυξιακό ρόλο, αντάξιο των μοναδικών φυσικών στοιχείων που διαθέτει.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Έπαρχος Μήλου κα Παν. Καλογεράκη, ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γ. Τσαΐνης, ο Αντιδήμαρχος Μήλου κ. Αβ. Γαϊτανής - οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς - μέλη του Νομαρχιακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από τη Μήλο, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, προλόγισε την παρουσίαση, κάνοντας σύντομη αναφορά στις δράσεις και το έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά τη διάρκεια ενδεικτικής διασύνδεσης της αίθουσας, μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τις αίθουσες του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στη Νάξο.

Οι δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο, εντάσσονται σε ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο του φορέα, με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιών και εργαλείων με προστιθέμενη αξία για τις κυκλαδικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα,

  • Η δημιουργία επτά γραφείων στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού και η απόκτηση κυκλαδικού χαρακτήρα στη λειτουργία και παρουσία του φορέα
  • Ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών
  • Η εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους κύκλους κατάρτισης που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται από το Επιμελητήριο
  • Η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα σχετικά με χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Η δημιουργία και λειτουργία της Δικτυακής Πύλης e-kyklades.gr και η δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων
  • Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και τα επιχειρηματικά εργαστήρια
  • Τα υπομνήματα και οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου
  • Η έκδοση του ανανεωμένου περιοδικού «Κερδώος Ερμής»
  • Η Αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη και η μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων
  • Η προβολή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Γ. Ρούσσο, στη δραστηριότητα του γραφείου στη Μήλο και στα αποτελέσματα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, καλώντας τους επιχειρηματίες να έρθουν πιο κοντά στο Επιμελητήριο και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο, τα εργαλεία που τους παρέχει.

egeniamilos1_F32278.jpgegeniamilos2_F32340.jpg

Για το άμεσο μέλλον ......

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έκανε μια σύντομη αναφορά στο επιχειρηματικό πλάνο του φορέα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δράσεις που στηρίζονται κυρίως σε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους, με κύριο στόχο, τη στήριξη και προβολή της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες, ειδικά σήμερα που η διεθνής δυσχερής οικονομική συγκυρία επιβάλλει την άμεση ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως τόνισε ο κ. Γ. Ρούσσος, στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα μας, πρωταρχικό μέλημα των επιχειρηματιών, πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός πνεύματος συνεργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ύπαρξη θέσεων εργασίας.

Ακόμα, να δείξουμε έμπρακτα, την κοινωνική μας αλληλεγγύη σε αυτούς που πλήττονται σήμερα περισσότερο και να απλώσουμε ένα «δίχτυ προστασίας» σε αυτούς που παρασύρονται στη δίνη της φτώχειας και της ανέχειας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες οικονομικές  συνθήκες, ως «ώρα κοινωνικής ευθύνης» για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και ως επιτακτική ανάγκη αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου, αναλαμβάνει τις πρώτες του πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης:  

  • Υιοθέτηση και εφαρμογή ενός συστήματος ενίσχυσης της ρευστότητας και επιτάχυνσης της κυκλοφορίας και συγκράτησης του χρήματος εντός του Νομού,  με την παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές, για την προτίμηση της τοπικής αγοράς.
  • Συνεργασίες επιχειρήσεων - clusters. Πολύπλευρη υποστήριξη του Επιμελητηρίου προς επιχειρηματίες του Νομού προκειμένου να συνάψουν συνεργασίες μεταξύ τους και να αναπτύξουν κοινή δράση με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την αύξηση της κυκλοφορίας των τοπικά παραγόμενων προϊόντων εντός και εκτός Νομού και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας με προσανατολισμό την εξαγωγική δραστηριότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Γ. Ρούσσος, η επιτυχία όλων των παραπάνω δράσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Επιμελητήριο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, προτρέποντάς τους - ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό -  να ασκήσουν  αυτοκριτική σε σχέση με την  ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και να επαναξιολογήσουν τη σχέση τιμής/ποιότητας.

H σημαντική πρωτοβουλία με την ονομασία «AegeanCuisine» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρουσιάσθηκε συνοπτικά από τον  κ. Γ. Καλώστο, Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου. Η πρωτοβουλία αυτή, στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών και στη δημιουργία «δρόμων» καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης για τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για τη Μήλο, του οποίου έγινε μια συνοπτική παρουσίαση, καταδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες του νησιού, επιδιώκοντας μια ισόρροπη συνύπαρξη της εξορυκτικής δραστηριότητας και του Τουρισμού. Με βασικό δεδομένο τις σπάνιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα χαρακτηριστικά του νησιού,  προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, είναι ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, έχει πολυετή ορίζοντα, και προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Ο.Τ.Α, Επιχειρήσεις, Τοπικοί Φορείς), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της «Έρευνας Τουρισμού» για τα έτη 2007 - 2009 στη Μήλο, μέσα από την οποία έγινε η καταγραφή του προφίλ, της συμπεριφοράς, και των αγοραστικών και καταναλωτικών συνηθειών των τουριστών,  Ελλήνων και αλλοδαπών στη Μήλο (αντίστοιχα έγινε και σε άλλα νησιά του Νομού).

Μέσω των ερευνών, διαγνώσθηκε ποιοι επισκέπτες προτιμούν το νησί, γιατί το προτιμούν, τι τους αρέσει και τι όχι, αν έμειναν ευχαριστημένοι ή όχι και γενικά, συλλέχθηκαν πληροφορίες μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η εικόνα του Τουρισμού και δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης των δύο ετών.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι η φυσική ομορφιά και οι παραλίες αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του νησιού το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. Η φιλοξενία, η ασφάλεια,  το μπάνιο,  η νυχτερινή ζωή, και τα ψώνια είναι οι κύριες δραστηριότητες των επισκεπτών, ενώ σημαντική άνοδο έχουν σημειώσει οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, το διαδίκτυο είναι το σύνηθες μέσο στο οποίο καταφεύγουν οι επισκέπτες του νησιού προκείμενου να βρουν το κατάλυμα της αρεσκείας τους.

Σε σχέση με τη μέτρηση του 2007, οι επισκέπτες είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι από την καθαριότητα και τη σχέση κόστους - ποιότητας στα καταλύματα.

Οι τιμές, ενώ το 2009 αποτέλεσαν αρχικά για κάποιους έναν από τους λόγους για τους οποίους επισκέφθηκαν τη Μήλο, πιστεύοντας  ότι θα βρουν σχετικά πιο προσιτές τιμές σε σχέση με άλλα νησιά, ωστόσο τελικά δυσαρέστησαν το κοινό σε όλους τους τομείς και κυρίως στο φαγητό (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ).

Όμως, η συνολική ικανοποίηση από το νησί βρίσκεται σε άνοδο από το 2007 και η πρόθεση των επισκεπτών να το επισκεφτούν ξανά έχει εκτοξευθεί. Παρόλα αυτά, η αποδεδειγμένα καλή προσπάθεια των αρμόδιων φορέων πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική που υπάρχει και να εδραιώσει στο νησί μία σχέση εμπιστοσύνης με τους επισκέπτες.  

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ακολούθησε συζήτηση με τους  επιχειρηματίες κατά την οποία είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της εκδήλωσης, ήταν η διαπίστωση του κλίματος  συναίνεσης μεταξύ φορέων και επιχειρηματιών και η ευρεία αποδοχή των πρωτοβουλιών και των προτάσεων του Επιμελητηρίου, από την τοπική κοινωνία.


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ