ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΡΕΥΝΕΣ/ΜΕΛΕΤΕΣ

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Τήνο, στα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Τήνο

Εκδήλωση εγκαινίων του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Τήνο

18/05/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι  Έρευνες Τουρισμού 2007-2009 και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Τήνο, στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Χώρα Τήνου.

Στο νησί που μέχρι σήμερα ο θρησκευτικός τουρισμός αποτέλεσε το βασικό συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσίασε τα  αποτελέσματα των «Ερευνών για τον Τουρισμό» για τα έτη 2007 - 2009 και του «Επιχειρησιακού Σχεδίου» για την Τήνο, επ' ευκαιρία της εκδήλωσης για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του στην Χώρα της Τήνου, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010.

Της εκδήλωσης, προηγήθηκε συνάντηση στον χώρο του γραφείου, στην οποία συμμετείχαν ο Έπαρχος Τήνου κ. Ρ. Μωραΐτης, οι Δήμαρχοι Τήνου και Εξωμβούργου κ.κ. Σ. Ορφανός και Π. Κροντηράς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Η. Τζαβελόπουλος, ο Πρόεδρος και στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων.

Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη αναφορά στα κύρια θέματα της εκδήλωσης και παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» και οι «Έρευνες για τον Τουρισμό» στην Τήνο.

Μέσα από την παρουσίαση των ερευνών για τον τουρισμό και του επιχειρησιακού σχεδίου, επιδιώκεται η ανάδειξη της ταυτότητας της Τήνου, που αποτελεί κυρίως ζήτημα αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον του νησιού. Για τη δημιουργία διακριτής ταυτότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, θα πρέπει να καθορισθούν, το είδος των επισκεπτών που επιθυμεί το νησί καθώς και οι τουριστικοί και άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας στους οποίους θα πρέπει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η διατήρηση και προβολή της μοναδικής ενδοχώρας του νησιού, ως πολύτιμο στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί.

 egeniatinos1_F5674.jpg
Οι προτάσεις του επιχειρησιακού σχεδίου επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Περιβάλλον και ποιότητα ζωής
  • Κοινωνική πολιτική, παιδεία, αθλητισμός και πολιτισμός
  • Τοπική οικονομία και απασχόληση
  • Τουρισμός

με κύριους πυλώνες, τα τοπικά προϊόντα και την ξεχωριστή γεωμορφολογία του νησιού.

Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες «Έρευνες για τον τουρισμό» για τα έτη 2007 2009 στην Τήνο, καταγράφηκαν το προφίλ, η συμπεριφορά, αλλά και οι αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών, Ελλήνων και αλλοδαπών.  

Μέσω των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στην αιχμή της τουριστικής περιόδου (Αύγουστος 2007 - 2009) διαγνώσθηκε ποιοι επισκέπτες προτιμούν το νησί και γιατί, καταγράφηκαν οι απόψεις και οι εντυπώσεις τους από την ποιότητα των καταλυμάτων, της εστίασης, των υποδομών και γενικά όλων των παραμέτρων που σχηματίζουν τη συνολική εικόνα της τουριστικής ταυτότητας του νησιού και δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης των δύο ετών.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η Τήνος είναι το νησί με τη μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα με το θρησκευτικό ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα αποτελούσε τον κύριο λόγο να επισκεφθεί κανείς το νησί, οι θάλασσες και η φυσική ομορφιά, σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο ως πόλοι έλξης και αποτελούν ένα ακόμη λόγο επίσκεψης στην Τήνο.

Καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που αναζητούν καταλύματα μέσω του Διαδικτύου αλλά και του ποσοστού με εξοχικό στην Τήνο.

Καταγράφηκε επίσης δυσαρέσκεια από τη σχέση τιμών - παρεχόμενων υπηρεσιών στην εστίαση και στα καταλύματα γεγονός το οποίο επηρέασε αρνητικά τη συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών της Τήνου. Παρόμοια δυσαρέσκεια συναντάται και σε άλλα νησιά του Νομού δεδομένης της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας,

Πριν την έναρξη των παρουσιάσεων, με διασύνδεση της αίθουσας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης με τις αντίστοιχες αίθουσες του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στη Μύκονο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ειδικότερα του γραφείου στην Τήνο.

Αναφερόμενος στο μέλλον του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Γ. Ρούσσος είπε ότι έχει ήδη καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης με επίκεντρο τις σύγχρονες τεχνολογίες για την υποστήριξη και προβολή της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε μια εποχή που επιβάλει την ανάληψη πρωτοβουλιών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υλοποιεί δράσεις για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Νομού.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη σημαντική πρωτοβουλία «AegeanCuisine» που στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών και στη δημιουργία «δρόμων» καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης για τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Για  την τρέχουσα κρίση .......

Εν μέσω μιας πραγματικά δύσκολης περιόδου για τους επιχειρηματίες τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους μισθωτούς, ο κ. Γ. Ρούσσος απηύθυνε μήνυμα σύμπνοιας προς όλες τις παραγωγικές τάξεις. Όπως τόνισε, «...πρέπει να βγούμε γρήγορα από αυτό το αρρωστημένο κλίμα μέσα στο οποίο οι πάντες στρέφονται κατά πάντων, σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών. Είναι καθήκον μας να συμπαρασταθούμε στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση και με πνεύμα συνεργασίας να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ύπαρξη θέσεων εργασίας» και κάλεσε τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο, με στόχο τη συγκράτηση του εισοδήματος εντός του Νομού και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

egeniatinos2_F5742.jpgegeniatinos3_F5791.jpgegeniatinos4_F5837.jpg

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου Δωρόθεου Β', Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου πατήρ Γ. Φανερός ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, κ. Ν. Πρίντεζης, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ρ. Μωραΐτης, οι Δήμαρχοι Τήνου και Εξωμβούργου κ.κ. Σ. Ορφανός και Π. Κροντηράς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου κ. Η. Τζαβελόπουλος, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματίες της Τήνου.

Η μαζική προσέλευση επαγγελματιών από όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη συμμετοχής και σύμπνοιας όλων των παραγωγικών τάξεων και των τοπικών φορέων στην προσπάθεια για δημιουργία μιας διακριτής ταυτότητας για την Τήνο και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της αλλά και της τοπικής οικονομίας στο σύνολό της. 


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ