ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΡΕΥΝΕΣ/ΜΕΛΕΤΕΣ

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Πάρο, στα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Πάρο

Εκδήλωση εγκαινίων του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Πάρο

03/05/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι  Έρευνες Τουρισμού 2007-2009 και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Πάρο. Εκδήλωση εγκαινίων του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Παροικία.

 egeniaparos1_F21312.jpg
Τριπλό πακέτο για το νησί της Πάρου
, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Ερευνών για τον Τουρισμό για τα έτη 2007 -2009, του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το νησί και τα εγκαίνια της πλήρους και ουσιαστικής λειτουργίας του γραφείου του, στην Παροικία της Πάρου, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση στον χώρο του γραφείου, στην οποία συμμετείχαν η Έπαρχος Πάρου κα. Γρ. Πρωτολάτη, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χ. Βλαχογιάννης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου κα. Β. Φαρούπου - Μανέτα, ο Προέδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων.

Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη αναφορά στα κύρια θέματα της εκδήλωσης και παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για την Πάρο.  

Την εκδήλωση η οποία ακολούθησε στην κατάμεστη, από κοινό, αίθουσα του γραφείου τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Μοστράτος ο οποίος τέλεσε και την τελετή του αγιασμού, η Έπαρχος Πάρου κα Γρ. Πρωτολάτη, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χ. Βλαχογιάννης, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων και επιχειρηματίες της Πάρου, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές του Ν. Κυκλάδων κ.κ. Π. Ρήγας, Γ. Παπαμανώλης και Γ. Βρούτσης, καθώς και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Β. Μπρακουμάτσος, οι οποίοι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.   

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος προλόγισε την παρουσίαση με ενδεικτική διασύνδεση της αίθουσας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης με τις αντίστοιχες αίθουσες του Επιμελητηρίου στη Σύρο και στη Μήλο. Συνεχίζοντας ο κ. Γ. Ρούσσος, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ειδικότερα του γραφείου του στην Πάρο.

Αναλυτικότερα αναφέρθηκε :  

  • Στις ανανεωμένες Διοικητικές Υπηρεσίες.
  • Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους κύκλους κατάρτισης τους οποίους έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο.
  • Στη δραστηριότητα την οποία έχει αναπτύξει με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα σχετικά με Χρηματοδοτικά Προγράμματα.
  • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις και στα επιχειρηματικά εργαστήρια.
  • Στη λειτουργία της Δικτυακής Πύλης e-kyklades.gr  και στη δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων σε αυτήν.
  • Στα υπομνήματα και παρεμβάσεις στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου.
  • Στην έκδοση του ανανεωμένου περιοδικού «Κερδώος Ερμής».
  • Στην αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη στην Ερμούπολη Σύρου και στη μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων.
  • Στην προβολή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Το μέλλον ......

Σε μια δύσκολη, για τις επιχειρήσεις, οικονομική συγκυρία, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει σχεδιάσει για το μέλλον δράσεις οι οποίες στηρίζονται, κυρίως, σε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους, με βασικό στόχο, να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα στο Νομό και να ενισχύσει την εξωστρέφεια, κυρίως του τουριστικού προϊόντος, ειδικά σήμερα που η διεθνής δυσχερής οικονομική συγκυρία επιβάλλει την άμεση ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ολοκλήρωσε την παρουσίαση απευθύνοντας κάλεσμα στους επιχειρηματίες της Πάρου, ώστε να έρθουν πιο κοντά στο Επιμελητήριο και να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορούν τα διαθέσιμα εργαλεία και υποδομές τις οποίες παρέχει ο Φορέας ώστε να ενισχύσουν τη θέση των επιχειρήσεών τους μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο την οποία διανύουμε.

Η σημαντική πρωτοβουλία με την ονομασία «AegeanCuisine» η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρουσιάσθηκε συνοπτικά από τον  κ. Γ. Καλώστο, Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται από το Κ.Ε.Τ.Α Νοτίου Αιγαίου και στοχεύει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας των νησιών και στη δημιουργία «δρόμων» καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης για τα παραδοσιακά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Πάρο, του οποίου έγινε μια συνοπτική παρουσίαση, καταδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και με βάση τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του προτείνει παρεμβάσεις και ενέργειες, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματική δραστηριότητας και τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Ως Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης με πολυετή ορίζοντα, προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργή εμπλοκή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Ο.Τ.Α, Επιχειρήσεων, Τοπικών Φορέων), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.

egeniaparos2_F21365.jpgegeniaparos3_F21404.jpg

Στην εκδήλωση ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού για τα έτη 2007-2009 στην Πάρο, μέσα από την οποία έγινε η καταγραφή του προφίλ, της συμπεριφοράς, και των αγοραστικών και καταναλωτικών συνηθειών των τουριστών,  Ελλήνων και αλλοδαπών, στην Πάρο (αντίστοιχα έγινε και σε άλλα νησιά του Νομού).

Μέσω των ερευνών αυτών, διαγνώσθηκε ποιοι επισκέπτες προτιμούν το νησί, γιατί το προτιμούν, τι τους αρέσει και τι όχι, το αν έμειναν ευχαριστημένοι ή όχι και συλλέχθηκαν, γενικά πληροφορίες μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η εικόνα του Τουρισμού και δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης των δύο ετών.

Τα αποτελέσματα των ερευνών κατέδειξαν ότι η Πάρος παραμένει το νησί με τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ και τα συνολικά στοιχεία της είναι  βελτιωμένα σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του 2007.

Τόσο τα καταλύματα όσο και οι χώροι εστίασης παρουσιάζουν πολύ καλά αποτελέσματα και φανερώνουν τη συντονισμένη δουλειά από τους Φορείς του τουρισμού. Οι παραλίες, η φυσική ομορφιά και η νυχτερινή ζωή είναι και το 2009 τα δυνατά χαρτιά της Πάρου, αφού αποτελούν τους κύριους λόγους να την επιλέξει κανείς και ταυτόχρονα αποτελούν και τους κύριους πόλους δραστηριοτήτων στο νησί.

Μία παράμετρος η οποία  έχει περιθώρια βελτίωσης, είναι οι τιμές. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρέασε τους επισκέπτες της Πάρου, δίνοντας αρκετά χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, οι τιμές συνεχίζουν να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού σε σχέση με το σύνολο των νησιών στα οποία διεξήχθησαν οι έρευνες.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τα οποία προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι επιχειρηματίες υπέβαλαν τα ερωτήματά τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους και έλαβαν διευκρινίσεις επί των ερευνών. 


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ