ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΡΕΥΝΕΣ/ΜΕΛΕΤΕΣ

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Νάξο, στα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Χώρα Νάξου

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Νάξο, στα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Χώρα Νάξου.

30/04/2010 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

epime_F26909.jpg

Παρουσίαση της Έρευνας Τουρισμού 2007-2009 και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Νάξο, στα εγκαίνια του γραφείου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Χώρα Νάξου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της «Έρευνας για τον Τουρισμό» για τα έτη 2007 - 2009 στο νησί της Νάξου, και του «Επιχειρησιακού Σχεδίου» για το νησί, που παρουσιάσθηκαν κατά την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τα εγκαίνια του γραφείου του στη Χώρα της Νάξου, το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου, μεταξύ του Προέδρου, μελών του διοικητικού συμβουλίου και στελεχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων και των Δημάρχων Νάξου κ. Ν. Μαράκη και Δρυμαλίας κ. Γ. Μπαρδάνη. Στη συνάντηση έγινε μια σύντομη αναφορά στα κύρια θέματα της εκδήλωσης και παραδόθηκε στους Δημάρχους το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για τη Νάξο.

Την εκδήλωση που ακολούθησε, στην κατάμεστη από τους προσκεκλημένους αίθουσα του γραφείου, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ Καλλίνικος, οι βουλευτές του Ν. Κυκλάδων, κ. Π. Ρήγας και κ. Γ. Παπαμανώλης, ο Έπαρχος Νάξου κ. Β. Κορρές, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Ν. Μαράκης, ο Δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Γ. Μπαρδάνης, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών φορέων, ο πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Μαμμωνάς και επιχειρηματίες της Νάξου.

Παρουσίαση στο κοινό από τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου

του προγράμματος της εκδήλωσης

Άποψη της αίθουσας A'

egenianaxos2_F3147.jpg
egenianaxos4_F3202.jpg
Αμέσως μετά τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, προλόγισε την παρουσίαση, ανοίγοντας την αυλαία, με διασύνδεση της αίθουσας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τις αντίστοιχες αίθουσες των νησιών Σύρου και Άνδρου. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, το όραμα της διοίκησης για ένα Κυκλαδικό Επιμελητήριο υλοποιήθηκε με τη δημιουργία των επτά γραφείων στα μεγαλύτερα νησιά του Νομού (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο).

Τα «Σπίτια του Κυκλαδίτη Επιχειρηματία», όπως χαρακτηρίζονται τα 8 γραφεία του Επιμελητηρίου, είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διασυνδεδεμένα - σε πραγματικό χρόνο - τόσο με την έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο, όσο και μεταξύ τους για άμεση και απρόσκοπτη ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών. Με χωρητικότητα 75-100 ατόμων, τα γραφεία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και σαν μινι-συνεδριακά κέντρα, φιλοξενώντας εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια ή συναντήσεις τοπικών φορέων.

Με τη χρήση του συστήματος τηλεδιάσκεψης είναι δυνατή η παρακολούθηση και η ενεργός συμμετοχή των μελών ταυτόχρονα από 8 σημεία, ανεξάρτητα από το που πραγματοποιείται η εκδήλωση, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για τα μέλη.

Με τη λειτουργία τους το Επιμελητήριο έρχεται, πραγματικά, δίπλα στους επιχειρηματίες των Κυκλάδων και αλλάζει ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα!

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ειδικότερα του γραφείου στη Νάξο. Συγκεκριμένα:

  • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις και στα επιχειρηματικά εργαστήρια.
  • Στην υποστηρικτική προς τις επιχειρήσεις δραστηριότητα σχετικά με χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα με το πλήθος εκπαιδευτικών κύκλων που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο.
  • Στην έκδοση του ανανεωμένου περιοδικού «Κερδώος Ερμής».
  • Στη λειτουργία της Δικτυακής Πύλης www.e-kyklades.gr και στη δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων.
  • Στις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες.
  • Στα υπομνήματα και παρεμβάσεις στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του φορέα.
  • Στην προβολή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
  • Στην Αποκατάσταση του Αρχοντικού Πρασσακάκη και στη μετατροπή του σε Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων.

 Άποψη της αίθουσας Β’

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου

egenianaxos3_F3173.jpgegenianaxos1_F3120.jpg
 

Το μέλλον…

Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει ο Φορέας για το μέλλον στηρίζονται κυρίως σε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους, με κύριο στόχο, την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των επιχειρήσεων του Νομού, ειδικά σήμερα που η διεθνής δυσχερής οικονομική συγκυρία επιβάλλει την άμεση ανάληψη δράσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κάλεσε τους επιχειρηματίες της Νάξου «…να αγκαλιάσουν το τοπικό γραφείο και να αξιοποιήσουν όσο μπορούν τα εργαλεία που τους δίνει το Επιμελητήριο, προκειμένου να συμβάλλουν όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη θωράκιση της τοπικής οικονομίας, αλλά και της εθνικής, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Γ. Καλώστος, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου, έκανε μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του AegeanCuisine, μια σημαντικής πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, υλοποιείται από το Κ.Ε.Τ.Α Νοτίου Αιγαίου και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα των νησιών και να δημιουργήσει «δρόμους» καλύτερης εμπορικής αξιοποίησης για τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της «Έρευνας Τουρισμού» για τα έτη 2007 – 2009 στη Νάξο. Μέσα από την έρευνα αυτή έγινε η καταγραφή του προφίλ, της συμπεριφοράς, και των αγοραστικών και καταναλωτικών συνηθειών των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών στη Νάξο (αντίστοιχα έγινε και σε άλλα νησιά του Νομού). Πιο απλά, διαγνώσθηκε ποιοι επισκέπτες προτιμούν τα νησιά αυτά, γιατί τα προτιμούν, τι τους αρέσει και τι όχι, αν έμειναν ευχαριστημένοι ή όχι, και γενικά, συλλέχθηκαν πληροφορίες μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η εικόνα του Τουρισμού και δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης των δύο ετών.

Στη συνέχεια, παρουσιάσθηκε το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» για τη Νάξο, μέσω του οποίου καταδείχθηκαν οι πραγματικές ανάγκες και προτάθηκαν παρεμβάσεις και ενέργειες, οι οποίες, με βάση τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του νησιού της Νάξου, θα μπορέσουν να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Κάθε σχέδιο δράσης αποτελεί ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, με πολυετή ορίζοντα, το οποίο προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργή εμπλοκή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων (Ο.Τ.Α, Επιχειρήσεις, Τοπικοί Φορείς), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία.

Τα αποτελέσματα των ερευνών προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκόμενους οι οποίοι, μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, είχαν την ευκαιρία διεξαγωγής συζήτησης κατά την οποία υπέβαλαν τα ερωτήματά τους, κατέθεσαν τις απόψεις τους και έλαβαν διευκρινίσεις επί των ερευνών. 


DOWNLOADS
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ