ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

ΜΑΣΑ ΣΟΥΡΑ - Μακρυωνίτου Μαρία - Ένα παραδοσιακό ρεμπετάδικο στην καρδιά της Σύρας…

10/07/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η ιστορία της Σύρας είναι άμεσα συνυφασμένη με την παρουσία ενός μεγάλου εκφραστή του ρεμπέτικου τραγουδιού, του Μάρκου Βαμβακάρη. Η έλλειψη - στις μέρες μας - ενός χώρου που θα αντανακλά τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα και την ιστορία του ρεμπέτικου, ώθησε την επιχειρηματία Μαρία Μακρυωνίτου, για χρόνια γνώστη της αγοράς της εστίασης στην Ερμούπολη, στη δημιουργία του παραδοσιακού ρεμπετάδικου «Μάσα - Σούρα». Οι αναμνήσεις του μεγάλου ρεμπέτη αναβιώνουν προσφέροντας στην Ερμούπολη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αναζητούσαν οι περισσότεροι επισκέπτες και δεν μπορούσαν να το βρουν.

 

Το «Μάσα Σούρα» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μουσικής από την άποψη της παρέας και της ψυχαγωγίας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε ένα στέκι, το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις της αυθεντικής ρεμπέτικης μουσικής που παίζεται και τραγουδιέται από σύγχρονους, τοπικούς ρεμπέτες, ενώ ικανοποιεί απόλυτα και όλους αυτούς που ψάχνουν την γνήσια κυκλαδίτικη και Συριανή κουζίνα, η οποία προσφέρει νόστιμες γεύσεις φτιαγμένες με αγνά τοπικά προϊόντα.

 

Το παραπάνω επενδυτικό σχέδιο το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιφερειακού Προγράμματος ΙΣΤΟΣ δημιούργησε μία αίθουσα 100 τ.μ. σε αυθεντικό ρεμπέτικο ύφος, καθώς και έναν κατάλογο, ο οποίος, εκτός από την ιδιαίτερη αναφορά στα εδέσματα του εστιατορίου, αναφέρεται στην παράδοση και τα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρας.

 

Το προτεινόμενο έργου της «δημιουργίας ενός παραδοσιακού ρεμπετάδικου στην Ερμούπολη της Σύρου» είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου στο ρεμπέτικο τραγούδι και την ανάπτυξη κι άλλων ομοειδών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτισμική ταυτότητα της Σύρου αναδεικνύεται με επιτυχία τόσο στους μόνιμους κατοίκους της Σύρου, όσο και στους επισκέπτες του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Καθώς, η ιστορία και τα αξιοθέατα της Σύρου προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τους επισκέπτες που επιθυμούν να δραπετεύσουν για ένα Σαββατοκύριακο από την Αθήνα (city-breaks), το «Μάσα - Σούρα» τους προσφέρει την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με την παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού και να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, δοκιμάζοντας, παράλληλα, νόστιμες γεύσεις φτιαγμένες με αγνά τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο η Σύρος προωθείται τουριστικά όλο τον χρόνο, έχοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και όχι απλώς προσφέροντας τον ξεπερασμένο πλέον συνδυασμό κατάλυμα-ήλιος-θάλασσα.