ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Επιτυχής ολοκλήρωση του Περιφερειακού Προγράμματος “ISTOS”

15/06/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Μεγάλο το ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινος ανοίγει τις εργασίες του συνεδρίου

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης παρουσιάζει τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στο Νομό Κυκλάδων

Ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης (ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ ΑΕ) αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε από το Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Η υπεύθυνη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Sabine Pfisterer

Η Καινοτομία στην υπηρεσία του Τουρισμού…   

 

Στο ξενοδοχείο Rodos Palace πραγματοποιήθηκε, στις 11 Μαΐου, το Τελικό Συνέδριο του Περιφερειακού Προγράμματος Καινοτόμων Δράσεων του Νοτίου Αιγαίου “ISTOS” (Innovation for Sustainable Tourism and Services), παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Διοίκησης, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και τοπικών συλλογικών φορέων και φοιτητών σχολών τουριστικών επαγγελμάτων.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου - τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι - άνοιξε με χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία του Προγράμματος ISTOS για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη συνέργεια των δράσεών του με τις λοιπές δράσεις καινοτομίας που υλοποιεί η Περιφέρεια και την ανάγκη ανάληψης παρόμοιων πρωτοβουλιών και στο μέλλον, ως μέσο ενίσχυσης του αναπτυξιακού προφίλ της περιφέρειας και της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικού προορισμού, αλλά και ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

 

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι από τους Φορείς Υλοποίησης παρουσίασαν τα αποτελέσματα των δράσεων του ISTOS, αλλά και παραδείγματα επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από τις δράσεις του προγράμματος. Στα πλαίσια της παρουσίασης της δράσης από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Παναγιώτης Θεοδωράκης, Πιστοποιητής προτάσεων, παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν στο Νομό Κυκλάδων, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης της ΗΛΙΟΤΟΠΟΣ Α.Ε., αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκόμισε η επιχείρησή του από το πρόγραμμα ISTOS αναπτύσσοντας δράσεις στον καινοτόμο τομέα του Οινικού Τουρισμού.

 

Γενικότερα, όλοι οι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Πρόγραμμα - παρόλο τον πιλοτικό του χαρακτήρα - ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, και υπογράμμισαν τόσο την επιθυμία, όσο και την ανάγκη βιωσιμότητας και επέκτασης των δράσεων, πέρα των χρονικών, γεωγραφικών και θεματικών ορίων που τέθηκαν από το Πρόγραμμα.

 

Τις εργασίες της 1ης ενότητας του συνεδρίου έκλεισε η υπεύθυνη των Προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Sabine Pfisterer, η οποία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. σε σχέση με την καινοτομία στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

 

Η 2η ενότητα του Συνεδρίου περιλάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με το ευρύτερο θέμα της «Καινοτομίας στον Τουρισμό». Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντίνα Σκανάβη, καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου μίλησε για τη «Συμμετοχή Πολιτών στην Λήψη Περιβαλλοντικών Αποφάσεων σε Θέματα Τουρισμού», ενώ η κ. Γιάννα Φαρσάρη, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΤΕΜ του Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, αναφέρθηκε στης «Ολοκληρωμένες πολιτικές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Μεσογείου».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Υπεύθυνος Δικτύωσης Καινοτόμων Δράσεων Βορείου Αιγαίου - ΒΙΟBUS, παρουσίασε τις «Καινοτόμες Δράσεις Βορείου Αιγαίου: από το NAIAS στο BIOBUS», και ο κ. Ιωάννης Σχίζας του περιοδικού «Οικοτοπία» ανέπτυξε το θέμα «Ο οικοτουρισμός δεν είναι ουτοπία».

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις εισηγήσεις της κ. Αδαμαντίας Μιχαλοπούλου, Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του κ. Ιωάννη Ράπτη, στελέχους του ίδιου υπουργείου, καθώς και του κ. Νικόλαου Παπανικολάου, στελέχους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι παρουσίασαν το σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού στον τομέα της καινοτομίας.

 

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις τοπικών φορέων για το πώς αντιλαμβάνονται την καινοτομία στον τουρισμό και πως οραματίζονται το μέλλον του τουρισμού στις περιοχές τους.

 

Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ISTOS και την πεποίθησή του ότι όσα επιτεύχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν από τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, προς όφελος της εξασφάλισης του αειφορικού μέλλοντος του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

 

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο συνέδριο έλαβαν μέρος η πρόεδρος του Επαγγελματικού Τμήματος, κ. Σοφία Βαρθαλίτου, και ο Διοικητικός Προϊστάμενος κ. Αλέξης Τσιάντης.

 

Λίγα λόγια για το Π. Π. “ISTOS

 

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα ISTOS” υπήρξε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σε δομή και χαρακτηριστικά πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται «πιλότος» για τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. (Δ’ Κ.Π.Σ.). Κύριος στόχος του ISTOS  ήταν η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης μέσα από καινοτόμες δράσεις τοπικού χαρακτήρα, αποσκοπώντας, παράλληλα, στην εισαγωγή της έννοιας της Καινοτομίας στην επιχειρηματική πραγματικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και στην προώθηση και εφαρμογή της στους κλάδους του Τουρισμού & της Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

 

Τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ανέλαβαν το ρόλο του Φορέα Υλοποίησης για τη Δράση 7.3 - «Πιλοτικές εφαρμογές Καινοτομίας στον Τουρισμό» του προγράμματος ISTOS, η οποία αφορούσε στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα ανέπτυσσαν καινοτομικές δράσεις και υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική επιχειρηματική κοινότητα και προγραμματίσθηκε μια σειρά επαφών με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

 

Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υπέβαλαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία αξιολογήθηκαν με γνώμονα την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα και την Αειφορία. Τα καλύτερα εξ’ αυτών χρηματοδοτήθηκαν σε ποσοστό 50% για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

 

Συγκεκριμένα, στο νομό Κυκλάδων εγκρίθηκαν 18 επενδυτικά σχέδια από 21 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες και έχουν πιστοποιηθεί γι’ αυτές, ενώ έχουν ήδη λάβει το σύνολο της επιδότησης.

 

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των υπολοίπων υφιστάμενων και δυνητικών επιχειρηματιών στον κλάδο του Τουρισμού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσιάζει τις 18 αυτές προτάσεις μέσω του περιοδικού του «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ… εν τάχει», αλλά και μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (Portal) www.e-kyklades.gr.

 

Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων, προσφέροντας την απαραίτητη διαφοροποίηση που θα επαναπροσδιορίσει τον τουριστικό χαρακτήρα του νομού μας. Το πρόγραμμα ISTOS αναμένεται να προσδώσει νέα πνοή στον όρο Καινοτομία και την ένταξη αυτού του όρου στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την περαιτέρω προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Άλλωστε, ο όρος της Καινοτομίας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων που αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του έτους στα πλαίσια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.