ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

ISLAND - Παναγιώτης Γεωργίου Ανάπτυξη του δικτύου πολιτιστικών - πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου

25/04/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η Άνδρος είναι ένα κυκλαδικό νησί με ιδιαίτερο χαρακτήρα που διατηρεί μέχρι τις μέρες μας την αυθεντικότητα της και την αιγαιοπελαγίτικη απλότητά της. Με έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το νησί χαρακτηρίζεται από έντονο ορεινό ανάγλυφο με υψηλότερη κορφή στα 997μ. Από τους αρχαίους χρόνους, δίκτυο μονοπατιών, καλντεριμιών και πετρόκτιστων γεφυριών συνδέουν απ’ άκρο σε άκρο χωριά, όρμους, αγροικίες, μοναστήρια, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, βουνά και θάλασσες.

 

Ο σημερινός περιηγητής, βαδίζοντας στις ιστορικές αυτές διαδρομές, διεισδύει στην κυκλαδική φύση και ανακαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.

Με αφετηρία τη δυνατότητα του νησιού να προσφέρει στους επισκέπτες περιηγήσεις στην φύση, εφαρμόστηκε, στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος «ΙΣΤΟΣ», ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με σκοπό τη δημιουργία μίας οργανωμένης επιχείρησης, η οποία  θα διαθέτει την αναγκαία υποδομή και το λειτουργικό πλαίσιο για την προώθηση ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού - αγροτουρισμού στην Άνδρο.

 

Με την εμπειρία που αποκόμισε από την πολύχρονη ενασχόλησή του με τον τουρισμό, ο κ. Πάνος Γεωργίου δημιούργησε ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσφέρει μία «άλλη» μορφή τουρισμού. Προσφέρεται, δηλαδή, ένα πρόγραμμα που συνδυάζει:

  • Περίπατους στα μονοπάτια του νησιού
  • Γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό, με επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος
  • Επισκέψεις σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές
  • Γεύματα βασισμένα στην ελληνική και Μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση σε Κυκλαδικές συνταγές φτιαγμένες από φρέσκα υλικά
  • Δοκιμές Κυκλαδικών προϊόντων και τοπικού κρασιού

Το πρόγραμμα «ΙΣΤΟΣ» επιχορήγησε τη δημιουργία ενός περιπτέρου υποδοχής επισκεπτών, που αποτελεί και την αφετηρία γνωριμίας του επισκέπτη με τον τόπο. Εκεί γίνονται παρουσιάσεις του προγράμματος, που περιλαμβάνουν εισαγωγή στην ιστορία του τόπου, καθώς και παρουσίαση των σημείων ιδιαίτερου πολιτιστικού, οικολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

 

Το πρόγραμμα επιχορήγησε και την αγορά ενός αυτοκινήτου, τύπου τζιπ, για τη μεταφορά του απαραίτητου εξοπλισμού από και προς τις δύσβατες περιοχές περιπάτων. Παράλληλα, δημιουργήθηκε έντυπο υλικό για την προβολή του έργου, καθώς και ένας δικτυακός τόπος με υλικό, φωτογραφίες και εκτενείς περιγραφές αυτής της μορφής τουρισμού.

 

Το έργο που πραγματοποιήθηκε είναι πρωτοπόρο όσον αφορά στο νησί της Άνδρου, αλλά και γενικά στις Κυκλάδες, καθώς συνδυάζει την άσκηση στην φύση με την γνωριμία του πολιτισμικού τοπίου και τη δοκιμή της τοπικής κουζίνας.