ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Κωνσταντίνος Λαρεντζάκης - Θαλάσσιο Ταξί στην Κύθνο

22/02/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η πολύχρονη εμπειρία του κ. Κωνσταντίνου Λαρεντζάκη, τόσο στην αλιεία όσο και στις θαλάσσιες μεταφορές, τον οδήγησε σε μια νέα επιχειρηματική ιδέα που δεν ήταν άλλη από την παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών στο νησί της Κύθνου.

 

Το θαλάσσιο ταξί «Κωνσταντίνος» είναι ένα οκτάμετρο, ταχύπλοο, καλοφτιαγμένο σκαρί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι δώδεκα επιβάτες (επισκέπτες ή ντόπιους) με υπηρεσιακή ταχύτητα 22 κόμβων σε απομακρυσμένες παραλίες της Κύθνου, προσδίδοντας στο ταξίδι την εμπειρία μιας μικρής κρουαζιέρας!

 

Διαθέτοντας τόσο ανοιχτούς όσο και κλειστούς χώρους, το «Κωνσταντίνος» πληροί όλες τις προδιαγραφές κανόνων ασφάλειας και αποτελεί εγγύηση ασφαλούς μεταφοράς των επιβατών του και των αποσκευών τους.

 

Στόχος του επιχειρηματικού αυτού σχεδίου ήταν η εύκολη και γρήγορη μεταφορά των ενδιαφερομένων (κυρίως επισκεπτών, αλλά και ντόπιων) στις παράκτιες περιοχές της Κύθνου - ώστε να προβληθούν και οι άγνωστες γωνιές του νησιού - αλλά και στα γύρω νησιά.

 

Ο κ. Λαρεντζάκης είναι πεπεισμένος πως η δυνατότητα πρόσβασης στα δυσπρόσιτα σημεία του νησιού θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της Κύθνου και των γύρω νησιών, προωθώντας έτσι τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού και οδηγώντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, προωθούνται και αναπτύσσονται συνεργασίες με άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί η παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε πελάτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 

Η επιχειρηματική αυτή ιδέα αναπτύχθηκε, στα πλαίσια χρηματοδότησης του  προγράμματος «ΙΣΤΟΣ», με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Εκτέλεση τουριστικών διαδρομών γύρω από το νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο που διατηρεί η οικογένεια
  • Εκτέλεση τουριστικών διαδρομών από και προς το νησί της Κύθνου. Το θαλάσσιο ταξί ανταποκρίνεται σε μεμονωμένες ανάγκες, αλλά και σε διαδρομές μεταξύ των νησιών, αναπτύσσοντας έτσι την ενδοεπικοινωνία και τον τουρισμό στον Κυκλαδικό νησιωτικό χώρο.
  • Διατήρηση λειτουργίας της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ως μέσο μεταφοράς και επικοινωνίας μεταξύ των νησιών της Κύθνου, μειώνοντας έτσι τα προβλήματα υποδομών και επικοινωνίας των νησιών.

Για την υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας πραγματοποιήθηκε η προμήθεια του σκάφους και του σχετικού εξοπλισμού, καθώς, επίσης, και η προβολή της επιχείρησης με έντυπο και ηλεκτρονικό προωθητικό υλικό, αλλά και μέσα από τουριστικά γραφεία. 

 

Η παραπάνω επιχειρηματική δράση συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας γεωγραφικής περιοχής τουριστικού ενδιαφέροντος - που περιλαμβάνει τις ακτογραμμές της Κύθνου και τις θαλάσσιες διαδρομές που συνδέουν το νησί με άλλα νησιά - και δημιουργεί μια νέα τουριστική υπηρεσία, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά και υποστηρικτικά ως προς τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού (θαλάσσιου, αθλητικού κ.α), ενώ αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα για την κινητοποίηση των κατοίκων της Κύθνου.