ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Μπέρναρντ Άιχερ - Μαθήματα Κεραμικής στην Τήνο

05/02/2007 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Οι Κυκλάδες δεν είναι μόνον ήλιος και θάλασσα κατά τον Μπέρναρντ Άιχερ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την καθιέρωση και ανάπτυξη εναλλακτικών - και ει δυνατόν παραδοσιακών - μορφών τουρισμού. Η πολύχρονη εμπειρία του επιχειρηματία τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στην εκπαίδευση για την κατασκευή κεραμικών ειδών στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία), αλλά και στην Ελλάδα (Τήνος), τον ώθησε να ασχοληθεί με τον εναλλακτικό τουρισμό.

 

To εργαστήριο κεραμικής «Τηνιακά Κεραμικά» είναι το μοναδικό αγγειοπλαστείο του νησιού, τοποθετημένο σε κεντρική και ήρεμη περιοχή σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Τήνου. Ιδρύθηκε το 1982 από τη Μαργαρίτα Δελατόρα, ενώ ο σύζυγός της Μπέρναρντ Άιχερ με την εμπειρία του ως καθηγητής κεραμικής συνεργάζεται μαζί της από το 1986.

 

Η ένταξη της επιχείρησης στο πλαίσιο χρηματοδότησης του προγράμματος «ΙΣΤΟΣ» με την κατάθεση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη και την προσφορά νέων και καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα της τουριστικής αγοράς του νησιού. Οι δαπάνες για τις οποίες επιδοτήθηκε η επιχείρηση αφορούσαν την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και την αναγκαία διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και του εργαστηρίου κεραμικής, αφού ως πρωταρχικός στόχος τέθηκε εξ’ αρχής η πληρότητα χώρων και μέσων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών μαθημάτων στους ενδιαφερομένους. Επιπλέον, ένα μέρος των δαπανών αφορούσε ενέργειες προβολής της επένδυσης μέσω δημιουργίας εντύπου σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά) και κατασκευής ιστοσελίδας.

 

Οι υπηρεσίες της επιχείρησης απευθύνονται σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με την κεραμική, σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όσους θέλουν μια πρακτική επαφή με την αγγειοπλαστική λόγω επαγγελματικών λόγων, αλλά και γενικότερα σε όσους επιθυμούν να διανθίσουν δημιουργικά τις διακοπές τους συνδυάζοντάς τις με την εκμάθηση της τέχνης της αγγειοπλαστικής.

 

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν πακέτα νέων τουριστικών προϊόντων που περιέχουν μαθήματα κεραμικής και απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες της τρίτης ηλικίας, από το εξωτερικό, με την συνεργασία τουριστικών γραφείων και άλλων επιχειρήσεων της Τήνου όπως καταλύματα και ξενοδοχεία.

 

Η προσφορά εναλλακτικών λύσεων ποιοτικού τουρισμού σε άτομα κυρίως της τρίτης ηλικίας, αναμένεται κατά αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσει ευεργετικά και στους μήνες πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, με τη δημιουργία κατηγορίας πελατών που θα διαμένουν για περισσότερο και «εκτός εποχής» στο νησί. Τέλος, αποφασιστικό ρόλο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αναμένεται να έχει και όλο το δίκτυο συνεργασιών με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και φορείς του νησιού.