ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Blue Bay - Ανάπτυξη εκπαιδευτικού τουρισμού στην Άνδρο

24/11/2006 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η βασική ιδέα για την πραγματοποίηση του εν λόγω έργου ήταν η ανάπτυξη μίας εναλλακτικής δράσης στον τομέα του τουρισμού και, πιο συγκεκριμένα, στον εκπαιδευτικό - μαθητικό τουρισμό.

 

Βασιζόμενος στα στοιχεία (στατιστικά και εμπειρικά) που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό νέων από όλα τα μέρη της Ευρώπης προτιμούν έναν τρόπο διακοπών, όπου συνδυάζεται η μάθηση, η εργασία και η ψυχαγωγία, ο επιχειρηματίας προσανατολίστηκε στη δημιουργία ενός χώρου με τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να φιλοξενεί νέους που ταξιδεύουν για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων, η εθελοντική εργασία, κλπ.

 

Το ίδιο το έργο βασίζεται στον ορισμό του «campus», όπου ομάδες νέων διαμένουν μαζί και παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή συμμετέχουν σε κοινωφελείς δράσεις που οργανώνονται από διάφορους τοπικούς φορείς. Η διαμονή των νέων ξεκινάει από λίγες εβδομάδες και μπορεί - σε κάποιες περιπτώσεις - να φτάσει και τους 3-5 μήνες.

 

Ως άμεσο αποτέλεσμα τέτοιων δράσεων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς ο εκπαιδευτικός τουρισμός υλοποιείται κυρίως σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης χωρίς να επιβαρύνει την υψηλή τουριστική περίοδο. Το γεγονός αυτό, αυτόματα, δημιουργεί ένα συμπληρωματικό εισόδημα στην τουριστική επιχείρηση κατά τους μήνες της τουριστικής ύφεσης.

Κατά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘ΙΣΤΟΣ’ πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

§               Διαμόρφωση χώρων διαμονής: διαμορφώθηκαν οι χώροι διαμονής και φιλοξενίας των νέων που θα πάρουν μέρος σε προγράμματα μαθητικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν οι χώροι του ξενοδοχείου ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι 15 νέοι.

§               Πραγματοποίηση πιλοτικής δράσης: η πιλοτική δράση αφορούσε την φιλοξενία 8 ατόμων και την πραγματοποίηση ενός μικρού 3ήμερου προγράμματος μαθητικού τουρισμού.

§               Αξιολόγηση του έργου: τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης αναλύθηκαν και μελετήθηκαν ώστε να διαμορφωθούν πρακτικές, οδηγίες και δράσεις που μπορούν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης παρόμοιων προγραμμάτων.

§               Προβολή: κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκαν και οι αντίστοιχες δράσεις προβολής. Αυτές αφορούσαν στην επικαιροποίηση και προώθηση της διαδικτυακής σελίδας του ξενοδοχείου, καθώς και στην εκτύπωση πινακίδων με το λογότυπο του προγράμματος ΙΣΤΟΣ.