ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Volcan Wines - Μουσείο Οίνου στην Σαντορίνη

Η αρχή και συνέχεια της ιδέας…

22/11/2006 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Μετά από 19 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, το οινοποιείο Volcan Wines του Γεώργιου Κουτσογιαννόπουλου, στον Βόθωνα της Σαντορίνης, έχει δημιουργήσει το μοναδικό φυσικό υπόσκαφο Μουσείο Οίνου στην Ελλάδα. Σε βάθος 6 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, το Μουσείο έχει συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα, με διαδρόμους και αίθουσες διαμορφωμένους σαν λαβύρινθο. Με εκθέματα που χρονολογούνται από το 1660 έως το 1970 και διάκοσμο που παραπέμπει στον 17ο - 18ο αιώνα, παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού σε αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα.

 

Με γνώμονα το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσίαζαν οι επισκέπτες του αρχικού Μουσείου Οίνου, αποφασίστηκε η επέκταση και βελτίωση της απόδοσης των θεμάτων - ένα δύσκολο εγχείρημα, την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε εξειδικευμένο συνεργείο (σκηνοθέτης, σκηνογράφοι κλπ).

 

Πρωταρχικός στόχος ήταν η δημιουργία και παρουσίαση μίας «ολοκληρωμένης ιστορίας» (από το όργωμα του αμπελιού μέχρι και την εμφιάλωση του κρασιού), η οποία θα εκτυλίσσεται σε ρεαλιστικό περιβάλλον, καθώς και η πλήρης πληροφόρηση του επισκέπτη (η οποία επιτυγχάνεται με αυτόματη προσωπική ξενάγηση σε 6 γλώσσες).

 

Αφού ολοκληρώθηκε η μελέτη του υπόσκαφου χώρου με την καταγραφή όλων των λεπτομερειών, η ομάδα υλοποίησης εντόπισε τα σημεία επέμβασης. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαμόρφωση και ο φωτισμός των χώρων, ώστε να αναδειχθεί η φυσικότητα του Σαντορινιού αμπελώνα κατά το όργωμα, το κλάδεμα και τον τρύγο της «αμπελιάς». Στο πλαίσιο της επένδυσης, υλοποιήθηκε κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής, με ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, όπως η δημιουργία εντύπων, συμμετοχή σε εκθέσεις και η προβολή του Μουσείου στο Διαδίκτυο με στόχο να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό.

 

Η λειτουργία του Μουσείου Οίνου έχει προσθέσει ένα σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Σαντορίνης και δημιουργεί ένα ρεύμα επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον στο κρασί και την παραγωγή του. Η επένδυση στοχεύει, επίσης, στον ραγδαία αναπτυσσόμενο μαθητικό τουρισμό, συμβάλλοντας στην επιμόρφωση των νέων στην παράδοση και ιστορία του κρασιού της Σαντορίνης.

 

Η επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου αποτυπώνει την οινική ιστορία της Σαντορίνης και της ζωής του Σαντορινιού αμπελουργού με αναπαραστάσεις ομοιωμάτων, συνδυασμό οπτικοαουστικών εφέ, αυτόματη ξενάγηση και καταλήγει στην γευσιγνωσία εκλεκτών κρασιών, αφήνοντας στον επισκέπτη πλούσιες αναμνήσεις, γνώσεις και συναισθήματα.