ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / Π.Π. ΙΣΤΟΣ

Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτόμων Δράσεων Νοτίου Αιγαίου "ΙΣΤΟΣ"

Innovation for sustainable tourism and services in the South Aegean

16/10/2006 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η δράση 7.3 - «Πιλοτικές εφαρμογές Καινοτομίας στον Τουρισμό» του προγράμματος ΙΣΤΟΣ - της οποίας φορείς υλοποίησης είναι τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου - βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πιστοποίησης και καταβολής της δημόσιας επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων.

Υπενθυμίζουμε ότι, το Πρόγραμμα ΙΣΤΟΣ αποσκοπεί τόσο στην εισαγωγή της έννοιας της Καινοτομίας στην επιχειρηματική πραγματικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και στην προώθηση και εφαρμογή της στους κλάδους του Τουρισμού & της Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος ΙΣΤΟΣ είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης μέσα από καινοτόμες δράσεις τοπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος για την ανάπτυξη Καινοτόμων Δράσεων στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιούν το πρόγραμμα ΙΣΤΟΣ – Καινοτομία για Αειφόρο Τουρισμό & Υπηρεσίες στο Νότιο Αιγαίο.

Συνοπτικά, η συγκεκριμένη δράση περιλάμβανε την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και τον προγραμματισμό μιας σειράς επαφών με επιχειρηματίες της περιοχής που σχεδιάζουν την ανάληψη καινοτομικών επιχειρηματικών δράσεων. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υπέβαλαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία αξιολογήθηκαν με γνώμονα την Καινοτομία, την Βιωσιμότητα και την Αειφορία. Τα καλύτερα εξ’ αυτών χρηματοδοτήθηκαν, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε ποσοστό 50% για την υλοποίηση των δράσεων αυτών. Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης αυτής επιδοτήθηκαν 19 προτάσεις (22 επιχειρήσεις) στο νομό Κυκλάδων για την ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού.

Οι 19 αυτές προτάσεις θα παρουσιαστούν σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των υφιστάμενων και των δυνητικών επιχειρηματιών στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά και των υπολοίπων ενδιαφερομένων.

Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη καινοτομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων, προσφέροντας την απαραίτητη διαφοροποίηση που θα επαναπροσδιορίσει τον τουριστικό χαρακτήρα του νομού μας. Το πρόγραμμα ΙΣΤΟΣ αναμένεται να προσδώσει νέα πνοή στον όρο Καινοτομία και την ένταξη αυτού του όρου στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για την περαιτέρω προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.