ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ / ΑΡΧΕΙΟ / ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / AEGEAN CUISINE

Τι είναι το «Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας»

Τι είναι το «Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας»

18/03/2020 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


 cluster_2020_banner_F28186180.png
Τι είναι το «Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας»

O Σκοπός του Έργου είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού δικτύου επιχειρήσεων (businesscluster) στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους με στόχο την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των προϊόντων τους καθώς και την είσοδό τους σε νέες αγορές.

Η πλούσια έως σήμερα εμπειρία και η ανάπτυξη του δικτύου AegeanCuisine, στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, 81 παραγωγοί με πάνω από 380 τοπικά προϊόντα ως AegeanCuisineRecommended και 171 εστιατόρια AegeanCuisine, θα αποτελέσουν την βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και μετεξέλιξή του σε ένα διευρυμένο Δίκτυο Γαστρονομίας του Νομού.

Το έργο υλοποιείται πιλοτικά από την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων -ιδρυτικός φορέας του Δικτύου AegeanCuisine- στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Εθνικοί Πόροι) με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι Βασικοί Μηχανισμοί του Έργου περιλαμβάνουν, για την υλοποίησή του, τα παρακάτω δεδομένα:

  • Ένα κέντρο τροφοδοσίας και διακίνησης τοπικών προϊόντων (logisticcenter) σε επιλεγμένο σημείο του Πειραιά κοντά στο λιμάνι για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της νησιωτικότητας και να μπορεί ο παραγωγός από κάθε νησί να στέλνει τα προϊόντα του στους πελάτες εύκολα και έγκαιρα.
  • Δύο καταστήματα πώλησης των τοπικών προϊόντων των Κυκλάδων σε νησιά με υψηλή επισκεψιμότητα, που θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να δοκιμάζει τα προϊόντα και να νιώσει έτσι τι σημαίνει αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη γευστική εμπειρία.
  • Την ανάπτυξη ενός δικτύου 10 αυτόματων πωλητών ειδικών συσκευασιών τοπικών προϊόντων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κύριες πύλες εισόδου/εξόδου του Νομού των Κυκλάδων ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πιο άμεση και πρώτη γνωριμία με τα προϊόντα, αλλά και να μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας.
  • Τη δημιουργία ηλεκτρονικού εμπορικού καταστήματος πώλησης των τοπικών προϊόντων (eshop), με σύγχρονες πρακτικές ανάπτυξης για Επιχειρήσεις και Καταναλωτές αντίστοιχα.
  • Μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι θα προσφέρουν διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη στο δίκτυο των επιχειρήσεων και των παραγωγών τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής, μέσω σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων, καθοδήγησης κ.ά.

Για την καλύτερη και αποδοτικότερη προώθηση των Κυκλαδικών προϊόντων θα αναπτυχθούν και θα ενισχυθούν δικτυώσεις και σχέσεις συνεργασίας με φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις σε αγορές–στόχους, ενώ θα δημιουργηθεί/αναπτυχθεί ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη καμπάνια προώθησης και προβολής των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Το δίκτυο αυτό των Επιχειρήσεων (business cluster) θα λειτουργήσει και ως Πιλότος για όλες τις περιοχές της χώρας, όπου οι παραγωγοί προϊόντων αγροδιατροφής αναζητούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διείσδυσής τους σε νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές.

Τα οφέλη του Έργου είναι πολλαπλά και σημαντικά καθώς:

  • Θα αξιοποιηθεί η υψηλή επισκεψιμότητα των νησιών με στόχο την αύξηση της ζήτησης των Κυκλαδικών γαστρονομικών προϊόντων τόσο εντός του Νομού όσο και σε νέες αγορές, αλλά και την προβολή των Κυκλάδων ως ιδανικού προορισμού για τους λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού που ολοένα και αυξάνεται.
  • Θα συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων του τομέα αγροδιατροφής στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικτύου που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
  • Θα προετοιμαστούν κατάλληλα οι τοπικές επιχειρήσεις, με την παροχή κατάλληλης τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, ώστε να ενταχθούν δυναμικά στο δίκτυο.
  • Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της αγροδιατροφής στις Κυκλάδες.
  • Θα ενθαρρυνθούν οι Κυκλαδίτες, ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία, να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την παραγωγή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Το όραμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με όχημα το δίκτυο Aegean Cuisine και το έργο δημιουργίας cluster, είναι να προσφέρουν τα νησιά μας στους επισκέπτες ποιοτικές και αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας.

Οι επισκέπτες θα τα αναζητούν και θα αποτελούν «κοινωνοί – πρεσβευτές» του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού των Κυκλάδων και του Αιγαίου.