ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο οι μεταβολές στοιχείων, η διακοπή εργασιών και άλλες συναλλαγές για τις επιχειρήσεις

Μεταβολή των στοιχείων της επιχείρησης - διακοπή των εργασιών

20/09/2021 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Νέες υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω της νέας ψηφιακής πύλης «myAADE» και δεν θα απαιτείται να επισκεφτούν την οικεία τους Εφορία. Με λίγα κλικ από τους υπολογιστή τους, θα έχουν την δυνατότητα χωρίς να ταλαιπωρία, να προχωρήσουν στην υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, έτσι ώστε να μεταβάλλουν στοιχεία του φορολογικού προφίλ τους όπως δραστηριότητες ή κατηγορία βιβλίων αλλά και να διακόπτουν τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύνανται μέσω ψηφιακής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ να προβούν:

1.1 Στη μεταβολή των στοιχείων της επιχείρησης που αφορούν:

  • στην ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας της επιχείρησης
  • στις δραστηριότητες
  • στο καθεστώς ΥΠΑ, στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης
  • στην κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ
  • στην εγγραφή στο Επιμελητήριο
  • στις εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού
  • στην επιλογή φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη-μέλη, στο κράτος-μέλος προορισμού.

1.2 Στη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΥΜ)/Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης-δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το κείμενο της απόφασης:  https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-09/%CE%B1.1213_2021.pdf