ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: προϋποθέσεις και υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30/11/2020

18/11/2020 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει τα μέλη του ότι εκδόθηκε η ΓΔΟΥ 281-13/11/2020 σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 που θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις με τη μορφή κρατικού δανείου και με την υπό προϋποθέσεις μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης.  Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 30/11/2020.

Δικαιούχοι είναι:

1. Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),

2. Οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

α) για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ,

β) για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.

3. Ειδικά οι επιχειρήσεις που στις 05/11/2020 έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ, είτε που ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα όπως δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2018 συμπεριλαμβάνεται στο συνημμένο παράρτημα ΙΙΙ, δύναται να είναι δικαιούχοι - λήπτες της ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, εφόσον ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, είναι μεγαλύτερα από τριακόσια (300) ευρώ.

4. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάση αλγόριθμού και για τους δικαιούχους δε μπορεί αν είναι κατώτερη των ακολούθων ορίων:

α) Για τις επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙΙ:

αα) δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

ββ) τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

γγ) οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι (6) έως είκοσι (20) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

δδ) δεκαπέντε (15.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα (21) έως πενήντα (50) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,

εε) τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα (50) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

β) Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των χιλίων (1.000) ευρώ.

5. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνουν στην πλατφόρμα mybusinessupport τα έσοδα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου από τις 3 έως τις 10 του επόμενου μήνα.

6. Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης:

α. Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.

β. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς.

γ. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

δ. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.

ε. Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ http://www.aade.gr/ .

στ. Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαρτίου 2020, κατά περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.


DOWNLOADS