ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Τρέχοντα προγράμματα για ΜΜΕ

15/09/2020 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

90573/1.9.2020 Πέμπτη (5η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και η υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων στην προοπτική μιας κυκλικής οικονομίας, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι τέσσερα: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και φορολογική απαλλαγή.

Ημερομηνίες αιτήσεων: 1/9/2020 έως 30/10/2020

https://www.ependyseis.gr/anaptyxiakos/nomothesia.htm

 

Τρίτη (3η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του α.ν. 4399/2016

Βασικός άξονας του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με σκοπό τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους τομείς. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Τα είδη των ενισχύσεων είναι τέσσερα: επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης φορολογικής απαλλαγής.

Ημερομηνίες αιτήσεων: 1/9/2020 έως 30/10/2020

https://www.ependyseis.gr/anaptyxiakos/nomothesia.htm

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙAΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων covid-19

Το «Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων covid-19» έρχεται να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο. Αντικειμενικός σκοπός του είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας COVID -19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με δάνεια κεφαλαίου κίνησης. Επιλέξιμες είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να διεκδικήσει η κάθε επιχείρηση διαμορφώνεται βάσει του μισθολογικού κόστους της και του κύκλου εργασιών της

Η υποβολή αιτήσεων στον διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr ξεκίνησε στις 3/6/2020.

http://www.etean.com.gr/PublicPages/CurrentProgram.aspx?ID=103

 

Παροχή Κεφαλαίων Κίνησης άτοκα για δύο χρόνια - Υποπρόγραμμα 3 στη Δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση –ΤΕΠΙΧ ΙΙ»

Προς όφελος των πληττόμενων από την πανδημία Covid-19 επιχειρήσεων, το νέο Υποπρόγραμμα της Δράσης Επιχειρηματική Χρηματοδότηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ, αποσκοπεί στη μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την αναστολή ή τον περιορισμό της λειτουργίας τους.  

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις λόγω της πανδημίας Covid-19. Βασικό κριτήριο για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας του δανείου.

Το δάνειο καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών. Το ύψος διαμορφώνεται βάσει του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και η διάρκειά του ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου.

Ως καταληκτικός χρόνος της έγκρισης αιτημάτων από την Ε.Α.Τ ορίζεται ο χρόνος της εξάντλησης των προβλεπόμενων πόρων.

http://www.etean.com.gr/PublicPages/CurrentProgram.aspx?ID=100

 

Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Η Δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, καθώς και την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της χώρας, μέσω της παροχής δανείων (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού ή/και επενδυτικού σκοπού) με ευνοϊκούς όρους, με το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου να είναι άτοκο, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις για τη συγκεκριμένη δράση  είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.

 Τα δάνεια αφορούν είτε σε ανεξάρτητα, όσο και σε επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί και διαχωρίζονται σε: Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης) και σε Δάνεια επενδυτικού σκοπού όπου διαφοροποιούνται το ύψος και η διάρκεια αποπληρωμής.

Οι αιτήσεις γίνονται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμό https://www.ependyseis.gr/mis και ακολούθως η αιτούσα επιχείρηση υποβάλει φυσικό φάκελο σε μία εκ των τραπεζών που συνεργάζεται: http://www.etean.com.gr/PublicPages/NewsArticle.aspx?ID=294

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 

HORIZON 2020 https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το χρηματοδοτικό μέσο για την υλοποίηση καινοτομιών, με στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Το «Ορίζοντας 2020» θεωρείται μέσο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. H έρευνα, ως επένδυση για το μέλλον, τέθηκε στο επίκεντρο του σχεδίου της ΕΕ για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

SME Instrument

Το SME Instrument υποστηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, να αναπτύξουν και να διαθέσουν στην αγορά νέα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Προορίζεται για καινοτόμες επιχειρήσεις με πρωτοποριακές ιδέες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν νέες αγορές ή να αναδιατάξουν τις υπάρχουσες στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Επιλεγμένες εταιρείες λαμβάνουν επιχειρηματική καθοδήγηση για να αναπτύξουν περαιτέρω την ιδέα καινοτομίας τους, να δικτυωθούν με πελάτες και επενδυτές, να προβληθούν και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Το εργαλείο SME μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, από οποιονδήποτε τομέα με προϋπόθεση να εδρεύει σε κράτος μέλος της ΕΕ ή σε συνδεδεμένη χώρα με το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Κάθε καινοτόμα ιδέα είναι αποδεκτή χωρίς περιορισμό στα θέματα.

Η λειτουργία του διακρίνεται σε 3 φάσεις, με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να μπορούν να ενταχθούν σε κάθε μια από αυτές ξεχωριστά, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή στην προηγούμενη.

Καταληκτικές ημερομηνίες:
για την 1η φάση: έως 4/11/2020
για την 2η φάση: έως 7/10/2020

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα σημεία πληροφόρησης που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του προγράμματος:

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/background-material

 

COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises)

Το COSME είναι ένα πρόγραμμα εφαρμογής της Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις (SBA). Στόχος του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, να δημιουργήσει υποστηρικτικό περιβάλλον για τη δημιουργία επιχειρήσεων, να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εκτός των χωρών καταγωγής τους και να βελτιώσει την πρόσβασή τους στις αγορές. Το πρόγραμμα COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) που θα στηρίξει τις ΜμΕ σε τέσσερις τομείς: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση, πρόσβαση σε αγορές, υποστήριξη σε επιχειρηματίες, καλύτερες συνθήκες για δημιουργία επιχειρήσεων και ανάπτυξη.

https://ec.europa.eu/easme/en/section/cosme/cosme-open-calls-roposals

 

The Loan Guarantee Facility (LGF)

Μέρος του προϋπολογισμού COSME θα χρηματοδοτήσει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές (π.χ. οργανισμούς εγγυήσεων, τράπεζες, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης) ώστε να ενισχυθεί η παροχή δανείων, χρηματοδοτικής μίσθωση σε ΜμΕ και τιτλοποίησης χαρτοφυλακίων χρηματοδότησης χρέους ΜμΕ.

Αυτές οι εγγυήσεις θα βοηθήσουν πολλές ΜμΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν είχαν πρόσβαση στη χρηματοδότηση λόγω του αντιληπτού τους υψηλότερου κινδύνου ή της έλλειψης επαρκούς ασφάλειας.

Οι επιλέξιμοι αιτούντες είναι:

  1. Χρηματοοικονομικά ή πιστωτικά ιδρύματα και κεφάλαια δανεισμού (χρέους) εξουσιοδοτημένα να πραγματοποιούν δραστηριότητες δανεισμού ή χρηματοδοτικής μίσθωσης σε ΜμΕ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε ένα ή περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες της COSME ·
  2. Ιδρύματα εγγυήσεων, πιστωτικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν εγγυήσεις σε ΜμΕ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε ένα ή περισσότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες της COSME.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στις Τράπεζες ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

https://www.eif.org/what_we_do/guarantees/single_eu_debt_instrument/cosme-loan-facility-growth/index.htm

 

The Equity Facility for Growth (EFG)

Μέρος του προϋπολογισμού COSME είναι αφιερωμένο σε επενδύσεις που παρέχουν κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου σε ΜμΕ που βρίσκονται στο στάδιο επέκτασης και ανάπτυξης και κυρίως σε αυτές που λειτουργούν διασυνοριακά.

Οι επιλέξιμοι αιτούντες είναι οντότητες που πραγματοποιούν επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων - συμπεριλαμβανομένων επενδυτικών κεφαλαίων, ιδιωτικών κεφαλαίων και οχημάτων ειδικού σκοπού - σε ΜμΕ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε ένα ή περισσότερα από τα Κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες της COSME.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς φορείς που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του προγράμματος:

https://www.eif.org/what_we_do/equity/single_eu_equity_instrument/cosme_efg/index.htm