ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 7 και της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 4926/2022, σχετικά με τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων

09/05/2023 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. α του άρθρου 7 προβλέπεται ότι ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής όταν δεν εκπληρώνει την υποχρέωση συμπλήρωσης ελαχίστου αριθμού ημερών ναύλωσης, οφείλει και αποδίδει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το Φ.Π.Α. εισαγωγής ή το ΦΠΑ απόκτησής του ως καινούριου από άλλο κ.μ. καθώς και τις αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις των καυσίμων, λιπαντικών και λοιπών αγαθών για τα οποία έτυχε απαλλαγής, με βάση την πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ).Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 τα ανωτέρω ισχύουν ομοίως και για τις περιπτώσεις εκούσιας ή αυτοδίκαιης παύσης της ισχύος άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής του ν. 2743/1999 ή της παρ. 8 άρθρου 15 του ν.4256/2014.

Οι διατάξεις των εν λόγω άρθρων, εφαρμόζονται από τις τελωνειακές αρχές, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ) και από τους εμπλεκομένους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στα συνημμένα.


DOWNLOADS