ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΘΕΣΕΙΣ

21/01/2022, Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την εξυπηρέτηση των συναλλαγών στα νησιά που δεν διαθέτουν τραπεζικό κατάστημα.

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

21/01/2022 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


    Ερµούπολη, 21 Ιανουαρίου 2022

Αρ. πρωτ. 543

Προς:

Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη

E-mail: minister.sec@mnec.gr

Κοινοποίηση: Ως πίνακας αποδεκτών

                                                

Θέμα: «Εξυπηρέτηση συναλλαγών σε νησιά που δεν διαθέτουν τραπεζικό κατάστημα»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στη διάρκεια της θητείας σας, είχαμε αρκετές φορές την ευκαιρία να σας θέσουμε θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και συγκεκριμένα με τις ιδιαιτερότητες, τις ελλείψεις και τα μειονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την καθημερινότητα των νησιωτών, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά κατά τη χειμερινή περίοδο.

Δίπλα σε αυτές τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας, το οποίο επιβαρύνθηκε κατά πολύ μέσα στο 2021 και συνεχίζει να επιβαρύνεται από τις διαρκείς ανατιμήσεις αγαθών, πρώτων υλών, ενέργειας – καυσίμων και ύδρευσης. Στα κόστη που επιβαρύνουν τους νησιώτες επιχειρηματίες και κατοίκους συμπεριλαμβάνονται και αυτά των μετακινήσεων προκειμένου να διεκπεραιώσουν φορολογικές υποθέσεις ή ασφαλιστικές υποθέσεις.

Επιπλέον σε 9 από τα 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, δεν υπάρχουν καταστήματα ή θυρίδες τραπεζών, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην πραγματοποίηση συναλλαγών σε περισσότερες από 800 επιχειρήσεις. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί και μια ευρεία αποψίλωση των τραπεζικών καταστημάτων στις Κυκλάδες αλλά και σε όλη την επικράτεια, αλλάζοντας εντελώς τα δεδομένα στην αγορά σε επίπεδο εξυπηρέτησης και ανταγωνισμού.

Ως προς την διεκπεραίωση συναλλαγών που σχετίζονται με επιχειρηματική δραστηριότητα κατά την οποία σημαντικό μέρος των εισπράξεων γίνεται μέσω μετρητών, είναι προφανές ότι στα νησιά αυτά υπάρχει πρόβλημα, όπως και στην κάλυψη των αναγκώνγια άνοιγμα λογαριασμών, στην απόκτηση πρόσβασης σε υπηρεσίες, ακόμα και ηλεκτρονικές αφού και αυτές για να παρασχεθούν, απαιτείται αρχικά η φυσική παρουσία. Προφανώς η ύπαρξη μόνο ΑΤΜs στα νησιά, δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, καθώς η εκκαθάριση των συναλλαγών δεν είναι άμεση.

Συνοπτικός χάρτης τραπεζικών καταστημάτων στις Κυκλάδες

 

Νησί

Τράπεζες

ΑΤΜ

Επιχειρήσεις

 

 

Ναι

Όχι

 

 

1

Αμοργός

(1)                        Τρ. Πειραιώς. Ανακλήθηκε η απόφαση παύσης λειτουργίας του

 

 

 

2

Ανάφη

 

V

2

71

3

Άνδρος

V

 

 

 

4

Αντίπαρος

(1)                        ΕΤΕ δύο φορές την εβδομάδα

 

 

 

5

Δονούσα

 

V

1

52

6

Ηρακλειά

 

V

1

43

7

Θηρασιά

 

V

1

36

8

Ίος

(2) ΕΤΕ, Alpha

 

 

 

9

Κέα

V (2 από 3)

 

 

 

10

Κίμωλος

 

V

2

128

11

Κουφονήσια

 

V

2

139

12

Κύθνος

(2 ΕΤΕ και Alpha)

 

 

 

13

Μήλος

V

 

 

 

14

Μύκονος

V

 

 

 

15

Νάξος

V

 

 

 

16

Πάρος

(4 καταστήματα από 8)

 

 

 

17

Σαντορίνη

V

 

 

 

18

Σέριφος

(1 Alpha Bank)

 

 

 

19

Σίκινος

 

V

1

56

20

Σίφνος

(1)     ΕΤΕ Έκλεισαν Πειραιώς και Alpha (1 κατάστημα από 3)

 

 

 

21

Σύρος

(5 καταστήματα από 10). Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, θα κλείσει το 1 από τα 2 κατ/ματά της, έτσι ο αριθμός θα μειωθεί σε 4 από 10.

 

 

 

22

Σχοινούσα

 

V

1

53

23

Τήνος

V

 

 

 

24

Φολέγανδρος

 

V

3

213

Σύνολο επιχειρήσεων σε νησιά χωρίς τράπεζα

 

 

791

 

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα μικρά μεγέθη των τοπικών αγορών όσο και τα κόστη που απαιτούνται για τη λειτουργία έστω και θυρίδας σε ένα από τα παραπάνω νησιά, θα θέλαμε να προτείνουμε μια λύση που θα εξυπηρετούσε σχεδόν όλα τα νησιά που παρουσιάζουν κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, αφού η αυτή παράμετρος αποτελεί προϋπόθεση, σε μια εποχή που τα κοινωνικά κριτήρια δεν έχουν καμία προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε τη διερεύνηση των δεδομένων, για δημιουργία κινητής μονάδας εξυπηρέτησης, ή οποία θα μπορεί να καλύπτει βασικές τραπεζικές ανάγκες των παραπάνω νησιών.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την ιδιαίτερα επιτυχημένη τακτική της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία τη δεκαετία του 80 – 90 διέθετε στις Κυκλάδες, κινητή μονάδα εξυπηρέτησης. Η μονάδα αυτή μετακινείτο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα στους προορισμούς που περιλαμβάνονταν στο μηνιαίο πρόγραμμα και εξυπηρετούσε τους κατοίκους των νησιών που δεν είχαν τράπεζα. Αντίστοιχο σύγχρονο και επιτυχές «καλό παράδειγμα» είναι της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η οποία έχει διαθέσει δύο τέτοιες μονάδες στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.

Η πρωτοβουλία αυτή, θα μπορούσε να ξεκινήσει πιλοτικά από τις Κυκλάδες και εφόσον επιτύχει, να επεκταθεί και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, είτε από την ίδια τράπεζα, είτε από άλλη εκ των 4 συστημικών, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία θα ήταν καλό να περιλαμβάνονται κίνητρα που πιθανόν να απαιτούνται (όπως ενδεικτικά, για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση αυτών των κινητών μονάδων).

Προτείνουμε, αυτή η πρωτοβουλία να ενταχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη νησιωτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα αφορά μικρά νησιά των άγονων γραμμών, που συγκεντρώνουν όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα μειονεκτήματα που συνδέονται με τη νησιωτικότητα.

Ευελπιστώντας να φανούν τα παραπάνω στοιχεία χρήσιμα για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας, θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια και συνεργασία.

Με εκτίμηση,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

 

Πίνακας αποδεκτών

  • Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης

  • Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης

  • Βουλευτές Κυκλάδων

-      κ. Ιωάννης Βρούτσης

-      κα Αικατερίνη Μονογυιού

-      κ. Φίλιππος Φόρτωμας

-      κ. Νικόλαος Συρμαλένιος

  • Δήμαρχοι Κυκλάδων
  • Επαγγελματικοί φορείς Κυκλάδων