ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΘΕΣΕΙΣ

15/05/2018 Επιστολή προς Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την επιμόρφωση των εργοδοτών ως Τεχνικού Ασφαλείας

Πρόταση για 10 μήνες διάρκεια ισχύος του αριθμού πρωτοκόλλου για την έγκαιρη επιμόρφωση των εργοδοτών ως Τεχνικού Ασφαλείας στις Κυκλάδες

21/05/2018 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Ερμούπολη, 15 Μαΐου 2018
Αριθ. Πρωτ. 5934

 

Προς:
κα. Έφη Αχτσιόγλου
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοιν. 
κ. Ηλιόπουλο Αθανάσιο
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο
Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Ανδρέα Νεφελούδη
Γενικό Γραμματέα Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Φώτιος Μοσχόπουλος
Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Πρόταση για 10 μήνες διάρκεια ισχύος του αριθμού πρωτοκόλλου για την έγκαιρη επιμόρφωση των εργοδοτών ως Τεχνικού Ασφαλείας στις Κυκλάδες

          

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,  

Σχετικά με την εκπαίδευση των επιχειρηματιών-μελών μας σε θέματα Τεχνικών Ασφαλείας, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε κατά την προσπάθειά μας να υποστηρίξουμε την έγκαιρη εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων και να ζητήσουμε τη βοήθειά σας ως προς την επίλυσή του.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην επιχειρηματική εκπαίδευση, και από το 2011 έως το 2017 έχει εκπαιδεύσει 3.714 συμμετέχοντες έχοντας υλοποιήσει 147 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 17 νησιά των Κυκλάδων. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια και κατόπιν αποδοχής του αιτήματός μας από το Υπουργείο, πραγματοποιούμε επιτυχώς προγράμματα μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο που συνδέει την έδρα μας στη Σύρο με τα 7 γραφεία/συνεδριακούς χώρους που λειτουργούμε στα 7 μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξυπηρετούμε όλους τους υπόχρεους εργοδότες, ακόμα κι εκείνους που δεν είναι μέλη του Επιμελητηρίου όπως ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους κλπ).

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει δεχθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως σήμερα περισσότερες από 500 Αιτήσεις επιμόρφωσης σε θέματα Τεχνικού Ασφαλείας χωρίς να έχει τη δυνατότητα να διεξάγει τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα κατηγορίας Β και Γ, λόγω μη έκδοσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Δεδομένου ότι είμαστε ήδη στα μισά του Μαΐου και η φετινή τουριστική σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει για τις Κυκλάδες, αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε έως τον Σεπτέμβριο τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων διοργανώνοντας προγράμματα αυτό το διάστημα λόγω της μεγάλης ενασχόλησης - και εξάρτησης - των επιχειρήσεων από τον Τουρισμό. Είναι σημαντικό να τροποποιηθεί το διάστημα ισχύος του αριθμού πρωτοκόλλου της Αίτησης Υποβολής ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκαιρη διεξαγωγή σεμιναρίων.

Για τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε:

  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο και το Σ.Ε.Π.Ε. ώστε να εκδοθούν η Υπουργική Απόφαση και η σχετική εγκύκλιος προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο ο σχεδιασμός της υλοποίησης των προγραμμάτων.
  • Την αύξηση του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση από την ημέρα υποβολής της Αίτησης. Συγκεκριμένα θα θέλαμε το διάστημα αυτό να είναι διάρκειας 10 μηνών αντί για 6 μήνες για το 2018. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρηματίες δε θα επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον κόστος - πρόσληψης ενός εξωτερικού συνεργάτη - και θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους αμέσως μετά τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου.

Η θετική σας ανταπόκριση θα συνδράμει στην έγκαιρη εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς να επωμιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Κυκλάδων ένα επιπλέον κόστος με την πρόσληψη εξωτερικού τεχνικού ασφαλείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα χρόνια ζητήματα της νησιωτικότητας πέραν των σκληρών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ