ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ρόλος και η δομή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Δράσεις και παροχές του Επιμελητηρίου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των Κυκλάδων

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι να εξυπηρετεί και να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των νησιών των Κυκλάδων

25/07/2011 πηγή: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


banner_epimelitirio_cyclades_F14118.jpgΤο Επιμελητήριο Κυκλάδων ιδρύθηκε το 1836 και είναι ένα από τα τρία πρώτα Επιμελητήρια της νεότερης Ελλάδας - μαζί με αυτά του Ναυπλίου και της Πάτρας.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είναι να εξυπηρετεί και να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των νησιών των Κυκλάδων, ενώ, παράλληλα, λειτουργεί ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει την έδρα του στην Ερμούπολη της Σύρου και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπαγόμενο στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Διοικείται δε από Διοικητικό Συμβούλιο, τετραετούς θητείας, αποτελούμενο από εξήντα ένα (61) μέλη που εκλέγονται μέσα από τους εγγεγραμμένους επιχειρηματίες των νησιών.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων-μελών του ανέρχεται σε περίπου 16.500, οι οποίες κατανέμονται ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, σε πέντε τμήματα: Βιομηχανικό, Μεταποίησης, Εμπορικό, Υπηρεσιών & Τουριστικό.

Η λειτουργική δομή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

  • Τμήμα Μητρώου
  • Τμήμα Διοικητικό - Οικονομικό
  • Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Αναπτυξιακών Έργων
  • Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων
  • Τμήμα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης

Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων

Το 2004, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ίδρυσε, ως θυγατρική του, την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων. Κύριο αντικείμενο της ΕΤ.Α.Π. είναι η υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην ανάληψη δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Κυκλάδων και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους.

Γραφεία στα νησιά

Στην προσπάθειά του να «γεφυρώσει» τα φυσικά εμπόδια της νησιωτικότητας, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενίσχυσε την κυκλαδική διάστασή του με τη δημιουργία και λειτουργία γραφείων στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη & Μήλο

Τα γραφεία αυτά είναι συνδεδεμένα -σε «πραγματικό χρόνο»- τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα κεντρικά γραφεία του Επιμελητηρίου στη Σύρο, εξυπηρετώντας τις επιχειρήσεις-μέλη σε καθημερινά θέματα διοικητικών υπηρεσιών, πληροφόρηση κι ενημέρωση για Χρηματοδοτικά Προγράμματα.

Παράλληλα, η λειτουργία συστήματος τηλεδιάσκεψης και οι αίθουσες χωρητικότητας 75-80 ατόμων, επιτρέπουν τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εκδηλώσεων, ημερίδων & επιχειρηματικών συναντήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, βάσει συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που έχουν σκοπό την υποστήριξη και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων των Κυκλάδων. Ενδεικτικά:

Εξυπηρέτηση & Ενημέρωση Επιχειρήσεων-Μελών

  • Δημιουργία και λειτουργία Δικτυακής Πύλης (www.e-kyklades.gr) με συνεχή και έγκυρη ενημέρωση σε επιχειρηματικά θέματα και δυνατότητα ηλεκτρονικής διοικητικής εξυπηρέτησης.  
  • Ενημέρωση & υποστήριξη επιχειρήσεων σε θέματα για δυνατότητες ενίσχυσης μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (το τελευταίο χρονικό διάστημα εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 9.000 αιτήματα).
  • Διοργάνωση Ημερίδων κι Εκδηλώσεων με ποικίλα θέματα και διακεκριμένους ομιλητές (τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 50 εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά του Νομού Κυκλάδων και περισσότερες από 30 στην έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο).
  • Έκδοση του περιοδικού «ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ», το οποίο αποστέλλεται σε 17.000 παραλήπτες (επιχειρηματίες, φορείς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη υπουργείων κλπ).
  • Πλήρης ψηφιοποίηση του Μητρώου των επιχειρήσεων, για άμεση πρόσβαση στα στοιχεία και από τα οκτώ γραφεία και καλύτερη διοικητική εξυπηρέτηση.

Προβολή επιχειρήσεων & προϊόντων

  • Ηλεκτρονική προβολή του Τουρισμού στα νησιά, αλλά και περισσότερων από 3.300 επιχειρήσεων των Κυκλάδων, οι οποίες προβάλλονται με δικές τους μίνι-ιστοσελίδες στη Δικτυακή Πύλη www.e-kyklades.gr.
  • Επισκευή και αισθητική αποκατάσταση του νεοκλασικού αρχοντικού Πρασσακάκη (ενός από τα σημαντικότερα κτίρια της νεότερης Ελλάδας, έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα J. Erlacher) και χρησιμοποίησή του στην προβολή κυκλαδικών παραδοσιακών προϊόντων.
  • Συμμετοχή στην Πρωτοβουλία AegeanCuisine, που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων των νησιών.
  • Ανάπτυξη & λειτουργία εφαρμογής Ηλεκτρονικής Αγοράς για τα Τοπικά Παραγόμενα Προϊόντα των νησιών, η οποία λειτουργεί μέσα από τη Δικτυακή Πύλη www.e-kyklades.gr και ενισχύει την εξωστρέφεια των παραγωγών των Κυκλάδων.
  • Ανάπτυξη & λειτουργία εφαρμογής On-line Συμβούλου, που λειτουργεί μέσα από τη Δικτυακή Πύλη www.e-kyklades.gr και δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να υποβάλλουν διευκρινιστικά ερωτήματα για θέματα Φορολογικά, Εργασιακά, Ίδρυσης & Μεταβίβασης Επιχειρήσεων, Πράσινης Επιχειρηματικότητας & Χρηματοδοτήσεων / Επιδοτήσεων και να λαμβάνουν απάντηση από αξιόπιστη ομάδα ειδικών.

Επιχειρηματική Εκπαίδευση

  • Εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων (την τελευταία περίοδο, περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευθέντες σε 11 διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων)
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας στην Εργασία, Marketing, Διαχείριση Πωλήσεων, Η/Υ, Management και άλλα ποικίλα επιχειρηματικά θέματα σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς και πανεπιστήμια.
  • Διοργάνωση (από Νοέμβριο 2010) 2ετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ε.Ε.Δ.Ε. Το πρόγραμμα αυτό, υλοποιείται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή επιχειρηματιών από 5 διαφορετικά νησιά (Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Τήνο & Σύρο). 
  • Δημιουργία και δωρεάν παροχή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, στο Εμπόριο και στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

Ανάπτυξη

  • Πραγματοποίηση δύο Ερευνών Τουρισμού (για τα έτη 2007 και 2009) σε 6 νησιά, οι οποίες κατέγραψαν τις συνήθειες, τις τάσεις και τις εντυπώσεις των τουριστών και των επισκεπτών με συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων τους.
  • Εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων (Business Plans) σε 6 νησιά του Νομού Κυκλάδων (Άνδρο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Σύρο & Τήνο).
  • Σχεδιασμός & Ανάπτυξη δράσεων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Παρουσίαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ