ΘΗΡΑΣΙΑ

Satelite Map
Πατήστε για μεγέθυνση ΕΚΚΛΗΣΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΠΡΟΒΛΗΤΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΕΚΚΛΗΣΙΑ Πατήστε για μεγέθυνση ΨΑΡΕΜΑ

Η Θηρασιά είναι ένα μικρό νησί με πολλές φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται δυτικά της Σαντορίνης και απέχει ένα ναυτικό μίλι από τον Φάρο της Οίας. Η Θηρασιά αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο κοσμοπολίτικο νησί της Θήρας, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητα της.

Το νησί της Θηρασιάς έχει πολλές ομοιότητες με την Σαντορίνη. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών, τα ασβεστωμένα σπίτια, η χαμηλή βλάστηση και τα γαλαζοπράσινα νερά της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού. Η Θηρασιά είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν ν' απολαύσουν γαλήνιες διακοπές μακριά από την πολυκοσμία και τους γρήγορους ρυθμούς.

Η Ρίβα είναι το λιμάνι της Θηρασιάς. Για να φτάσετε στο νησί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάντζες που αναχωρούν από τον όρμο του Αμμουδιού στην Οία και η διαδρομή διαρκεί γύρω στα είκοσι λεπτά. Επίσης μπορείτε να φτάσετε στη Θηρασιά από το λιμάνι του Αθηνιού με επιβατικό - οχηματαγωγό που εκτελεί δρομολόγια για το λιμάνι της Ρίβας και του Κόρφου. Από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται δρομολόγιο για τη Θηρασιά μέσω του δρομολογίου Πάρο - Νάξο - Ίο - Σίκινο -  Φολέγανδρο - Θηρασιά - Θήρα - Ανάφη.

Η Θηρασιά κατά την διάρκεια της ακμής της, υπήρξε Δήμος που συστάθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 13ης Οκτωβρίου 1834 «περί σχηματισμού των Δήμων του Ν. Κυκλάδων» και κατατάχθηκε στη Γ’ Κατηγορία με πληθυσμό 319 κατοίκους και έδρα το Πολίχνιον της Θηρασιάς.

Ο πληθυσμός του νησιού αυξανόταν σταδιακά μέχρι το 1895 όπου έφθασε τους 855 κατοίκους. Το 1912 συστάθηκε η Κοινότητα Θηρασίας με έδρα τον οικισμό του Μανωλά, η οποία με διάφορες μεταβολές διατηρήθηκε έως το 1997, και με το νόμο Καποδίστρια ενώθηκε με την Κοινότητα της Οίας. Η κρίση στη ναυτιλία στις αρχές του 20ου αιώνα και ο καταστροφικός σεισμός του 1956 ανάγκασαν τους Θηρασιώτες να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 268 κατοίκους.

Η Θηρασιά είναι ένα μικρό κομμάτι από τη δυτική ακτή της αρχαίας Στρογγύλης, που αποκόπηκε μετά το φοβερό σεισμό του 1650 π.Χ. Σήμερα μαζί με τι Σαντορίνη και το Ασπρονήσι συμπληρώνει νοητά το αρχαίο κυκλικό σχήμα της Στρογγύλης. Ένα τυχαίο γεγονός αποκάλυψε ότι η κόρη του βασιλιά Θήρα, η Θηρασιά έκρυβε για χιλιάδες χρόνια στα σπλάχνα της απομεινάρια αρχαίου πολιτισμού μετά τη μεγάλη καταστροφή και τον όλεθρο του ηφαιστείου το 1650 π.Χ. Στα μέσα του 18ου αιώνα γινόταν μεγάλη εξαγωγή πουζολάνης από το ορυχείο της οικογένειας Νικολάου Σπυρίδωνα Αλαφούζου στη Θηρασιά που χρησιμοποιούνταν τότε για τη κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ. Οι εργάτες του ορυχείου σκάβοντας τη γη έφεραν στο φως ερείπια ενός κτιρίου, απομεινάρια πήλινων αγγείων και ανθρώπινα λείψανα. Αυτή η ανακάλυψη ήταν η αιτία για τις ανασκαφές που ακολούθησαν στο Ακρωτήρι και σε άλλες περιοχές της Σαντορίνης.

Ο οικισμός Μανωλά είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Κτισμένη στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας της Θηρασιάς, προσφέρει υπέροχη θέα προς τη Σαντορίνη. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, ένα κτίσμα του 1874. Περπατώντας στα στενά καλντερίμια του οικισμού συναντάμε τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα κοντά στο Γυμνάσιο και λίγο πιο κάτω το παντοπωλείο.

Ο οικισμός Κέρας ή Κεραδιανά, όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο οικισμός είχε κατοικηθεί πριν από 30-40 χρόνια και βρίσκεται κτισμένος πάνω σε ένα βράχο χαρίζοντας πανοραμική θέα προς τις Καμένες.

Ο οικισμός Αγία Ειρήνη είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Μπορείτε να φάτε στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες και να απολαύσετε βαρκάδες κατά μήκος της ακτής. Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το νησί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την συγκοινωνία ή τα αυτοσχέδια ταξί από τον κεντρικό δρόμο που θα σας οδηγήσουν στα ενδότερα του νησιού. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές μέσα από τα αγροτικά δρομάκια ή ριμίδια (όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι) για να εξερευνήσουν τις ομορφιές του νησιού.

Ο οικισμός του Ποταμού, είναι ο πρώτος κατοικημένος οικισμός που συναντάει κανείς στο οδοιπορικό του για το νησί. Βρίσκεται κτισμένος μέσα σε μία ρεματιά, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Πανέμορφα σπίτια με αυλές γεμάτες κόκκινα γεράνια και μπουκαμβίλιες. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζουν δύο εκκλησίες, ο Άγιος Δημήτριος και η Παναγία η Γιάτρισσα.

Ο οικισμός Αγριλιά βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού και είναι ένας από τους παλαιότερους αγροτικούς οικισμούς. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ντόπιο για να πάρετε το σωστό μονοπάτι για τον οικισμό. Τα υπόσκαφα σπίτια και τα οινοποιεία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής. Στην είσοδο της Αγριλιάς βρίσκεται η Παναγία των Εισοδίων, ένα κτίσμα του 1887 με μοναδική αρχιτεκτονική.

Ο οικισμός Κορφού είναι το παλιό λιμάνι το νησιού. Για να κατέβετε στον Κόρφο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουλαράκι ακολουθώντας 270 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που θα σας βγάλουν κατευθείαν στο απάνεμο λιμάνι. Εδώ δένουν καθημερινά ιστιοφόρα και καΐκια που κάνουν εκδρομές από τον Αθηνιό προς το Ηφαίστειο, τα θερμά λουτρά και τη Θηρασιά. Στα παραλιακά ταβερνάκια μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες.

Η Θηρασιά έχει ακτές απότομες και οι παραλίες της είναι λίγες και μικρές. Ωστόσο, η γαλήνη του τοπίου και η υπέροχη θέα αποζημιώνουν του κολυμβητές. Οι επισκέπτες συνήθως προτιμούν την μαύρη παραλία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίβας. Επίσης, υπάρχει η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες. Όσοι διαθέτουν σκάφος, έχουν σαφώς περισσότερες επιλογές.

Η Θηρασιά γιορτάζει όλο το χρόνο με παραδοσιακά πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων του νησιού. Στο νησί υπάρχουν 21 συνολικά εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα ως τάμα στους Αγίους.

Από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού είναι το πανηγύρι της Κοίμησης Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο στη Κερά, το πανηγύρι της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Ποταμό στις 21 Σεπτεμβρίου, αυτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Αγριλιά στις 6 Αυγούστου, καθώς και τα πανηγύρια του Αγίου Σπυρίδωνα στον Ποταμό στις 12 Δεκεμβρίου και του Αγίου Ιωάννη στο Μανωλά στις 24 Ιουνίου.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣΙΑΣ22860 29143 
ΚΕΠ ΟΙΑΣ22860 29238
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ22860 29229